joi, 7 martie 2024

VIETI DE SFINTE

 Pentru rugaciunile Sfintilor SfintitiMucenici Efrem, episcopul Tomisului, Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agator si Elpidie, episcopi de Herson, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SFANTA PULHERIA ALEGE O MIREASA PENTRU IMPARAT, FRATELE SAU

Cand imparatul grec Teodosie al II-lea a implinit douazeci de ani, Sfanta Pulheria, ca sora mai mare si impreuna carmuitoare, a socotit ca prima datorie sa ii aleaga acestuia o sotie demna de rangul imparatesc.

Dar, intrucat ea nu punea averea si nobletea in randul calitatilor, mult timp nici nu i-a putut procura fratelui sau fericirea prin casatorie.

In cele din urma, o intamplare neprevazuta satisfacu dorinta inimii ei. In Constantinopol veni o fecioara, pe numele Atinaida, fiica unui filozof din Atena, Leontie, frumoasa, inteleapta si blanda. Motivul sosirii ei in capitala era destul de curios: tatal Atinaidei, inainte de a muri, impartise toata averea la cei doi fii ai sai, iar fiicei sale nu-i lasase mai  nimic, numai cativa galbeni. Intrebandu-l pe el rubedeniile si vecinii ce lasa fiicei sale, el raspunse: “Destul ii sunt ei frumusetile si intelepciunea ei”. Si aceasta zicand-o, a murit. Si impartira cei doi frati toata averea parinteasca intre dansii, iar surorii lor nu i-au dat nimic. Sfasiata de durere, fecioara respecta memoria tatalui ei, dar nu putea ierta indiferenta, atat de neinteleasa, a fratilor ei. De aceea venise ea la Constantinopol, ca sa se jeluiasca de nedreptatea fratilor sai.

Ignorantul peste tot alearga dupa fericire si nu o poate atinge; inteleptul, negandindu-se la ea, cu ajutorul Cerului devine fericit. Imparateasa, vazand frumusetea Atinaidei, inteleciunea ei si nevinovatia inimii ei, si-a pus in gand sa o faca pe aceasta fecioara orfana, lipsita de partea ei de mostenire, partasa la tron si, intrucat Atinaida era pagana, ea o lumina cu lumina Sfantului Botez, ea insasi i-a fost nasa la botez si in scurt timp o uni cu imparatul, fratele sau.

Cum se inseala oamenii in cel mai important caz al vietii, in alegerea unei sotii! Unul cauta bogatie, altul frumusete, altul noblete. Dar cat de rar au in vedere inima si intelepciunea! Sa o luam ca exemplu pe Sfanta Pulheria si nu vom fi dezamagiti in alegerea tovarasei de viata, care va trebui sa hotarasca fericirea sau nefericirea noastra pe toata viata noastra.

(pr. Gheorghe Orlov – Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii))

Niciun comentariu: