luni, 11 martie 2024

PSALMII

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Psalmii lui David sunt insuflati de Dumnezeu

- Gheronda, ma minunez cum de copiii inteleg Psaltirea si vor sa o citeasca.

-Psaltirea odihneste oamenii de toate varstele. Desigur, pe copii ii poate odihni mai mult decat pe mine sau pe tine. Psaltirea este insuflata de Dumnezeu, este scrisa cu dumnezeieasca luminare, de aceea are noime atat de puternice si de adanci. Poti sa-i aduni pe toti teologii si filologii, dar nu vor fi in stare sa faca nici macar un psalm cu astfel de noime. Iar daca sa zicem ca ar face ceva, atunci ar fi ca o floare de hartie. David era fara carte, dar cu cata profunzime a scris! Se vede limpede ca l-a povatuit Duhul lui Dumnezeu.

- Gheronda, nu apuc sa citesc Psaltire.

-E bine sa randuiesti putina vreme sa o citesti in timpul zilei. Si daca nu ai multa vreme, citesti macar o jumatate de catisma si sa iei aminte la noime, decat sa o citesti in intregime si sa te grabesti. Iar apoi sa ai mereu in minte aceste noime. Psaltirea este rugaciune.

Unii se smintesc de Proorocul David si spun ca in anumiti psalmi blesteama. Atunci cand David spune: “Lipseasca pacatosii si cei faradelege de pe pamant, ca sa nu mai fie”, nu vrea sa zica sa fie nimiciti pacatosii, ci sa se pocaiasca si sa nu mai fie pacatosi pe pamant.

Eu, cand citesc Psaltirea, simt multa bucurie. Ea este plina de proorocii, plina de mangaiere. cand te afli intr-o stare rea, daca citesti Psaltirea, simti usurare, slobozire, siguranta ca Dumnezeu te va ajuta. “Mantuirea dreptilor de la Domnul, si aparatorul lor este in vreme de necaz”.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhonvicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: