vineri, 15 martie 2024

RUGACIUNEA LUI IISUS

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Agapie, Plisie si Timolau, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

“Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!”

-Gheronda, cum sa rostesc Rugaciunea?

-Mai bine s-o rostesti intreaga: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!”, pentru ca Rugaciunea cuprinde intreaga dogma a Credintei. Daca iti este greu s-o zici intreaga, atunci spune: “Doamne Iisuse Hristoase, milueste-ma!”.

- Gheronda, am citit ca Rugaciunea trebuie sa se adreseze celor trei Persoane ale Sfintei Treimi. Insa cu “Doamne Iisuse Hristoase” nu ne adresam numai lui Hristos?

-Oare pe cine a trimis Tatal in lume ca sa o mantuiasca? Nu pe Hristos, adica pe Fiul? Nu Hristos s-a jertfit si s-a rastignit pentru noi? Nu Hristos va judeca lumea? Asadar, lui Hristos ne vom adresa, de vreme ce de El a atarnat Dumnezeu mantuirea lumii.

- Gheronda, este corect sa spun: “Doamne Iisuse Hristoase, lumineaza-ma!’ sau “iarta-ma!” sau “acopera-ma!”, in loc de “Doamne Iisuse Hristoase, milueste-ma!”?

-Mai bine sa spui Rugaciunea asa cum este ea. “Miluieste-ma” le cuprinde pe toate. Inseamna si “mantuieste” si “lumineaza”, se refera si la nevoile trupesti si la slobozirea de patimi, etc. Iar daca vreodata simti nevoia sa spui ”Doamne Iisuse Hristoase, lumineaza-ma!” sau “iarta-ma”, poti s-o spui.

- Gheronda, dupa “milueste-ma!”, trebuie sa spun totdeauna “pacatoasa”?

-Poti sa spui la inceput de cateva ori, dupa care nu mai este nevoie sa repeti; ajunge sa ai constiinta pacatoseniei tale.

- Gheronda, imi este mai usor sa fac rugaciune cu siragul de metanii la Maica Domnului sau la Sfinti decat sa rostesc obisnuita rugaciune. Este firesc sa se intample aceasta?

-Altceva e una si altceva cealalta. Rugaciunea lui Iisus are noima. Prin Rugaciunea lui Iisus te legi de Hristos, mintea ti se uneste cu Dumnezeu. dar trebuie sa mintea sa fie la rugaciune. Acesta este tot secretul. Siragurile de rugaciuni pe care le facem la un Sfant sau altul, - desi este un lucru bun si acesta -, nu ajuta la rugaciunea neincetata. Sa te obisnuiesti sa spui mai mult Rugaciunea lui Iisus, ca sa se miste mintea ta la “Doamne Iisuse Hristoase” si, astfel vei ajunge in chip firesc la rugaciunea neincetata, care se rezuma la “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!”, si pe care trebuie s-o spunem “din toata inima, din tot sufletul, cu toata puterea si cu tot cugetul”. Altceva este atunci cand vrem sa-l rugam pe vreun Sfant ca sa intervina, sa ne ajute in vreo problema. Spun aceasta din propria experienta, asa cum ma folosesc eu; nu stiu daca ii ajuta si pe altii.

Totul este sa ne intoarcem la rugaciune, ca sa ne unim cu Dumnezeu. numai aceasta are valoare, pentru ca omul se inrudeste cu Duhul lui Dumnezeu si in duh se uneste cu Dumnezeu intr-un chip sfintit, prin rugaciune. Adica, repetam de multe ori preadulcele Nume al lui Hristos, nu pentru ca Hristos nu aude de prima data cand Il chemam, ci pentru ca mintea noastra sa se uneasca cu El, caci Hristos este pentru noi totul si in El vom sfarsi.

 

2 comentarii:

Daniela spunea...

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătoasa!
Un weekend binecuvântat, dragă Ioana!🤗❤️

din casuta noastra spunea...

Amin!
Week-end binecuvântat îți doresc și ție Daniela!❤️❤️