marți, 26 martie 2024

LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Montanus preotul si sotia sa Maxima, si ale Sfintilor 26 de Mucenici din Gotia/Dacia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sa rostesti Rugaciunea lui Iisus oriunde te vei afla

- Gheronda, la ce sa iau aminte mai mult?

-Sa te linistesti, sa te aduni si, oriune te vei afla, sa rostesti Rugaciunea lui Iisus cu mintea si cu inima, cerand mila Bunului Dumnezeu pentru tine, pentru toti cei vii si pentru toti cei adormiti. Iar cand obosesti rostind Rugaciunea, sa psalmodiezi cu voce tare “Doamne miluieste” pe larg sau pe un tropar.

- Gheronda, eu spun Rugaciunea lui Iisus numai in biserica.

-Cand monahul se margineste sa rosteasca Rugaciunea lui Iisus numai in biserica, se aseamana cu mirenii care merg la biserica numai Duminica. De aceea, sa nu te marginesti sa rostesti Rugaciunea numai in biserica, ci s-a o spui si la ascultare si in chilie. Si cand te intinzi sa te odihnesti, iarasi sa rostesti Rugaciunea. La ascultare sa iei aminte sa te misti linistit si cu intelepciune, ca sa nu-ti fure tangalachi mintea de la rugaciune.

Sa ai intotdeauna in gura ta preadulcele Nume al lui Iisus, ca sa ti se indulceasca sufletul. Mare lucru este sa-ti petreci toata ziua in rugaciuni! Iti incepi ziua cu Rugaciunea, apoi iti faci ascultarea rostind Rugaciunea, si astfel se sfinteste tot ceea ce faci, se sfintesc si toti cei care se folosesc de ascultarea ta. Cand, de pilda, faci mancare si rostesti Rugaciunea, se sfinteste si mancarea pe care o faci, si cei care o mananca.

- Gheronda, in aceasta perioada am multe ispite.

-Sa pui in valoare fiecare ispita pentru a scapa la Hristos, cerand ajutorul Lui, si astfel iti va ramane castig rugaciunea neincetata.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: