miercuri, 6 martie 2024

VIETI DE SFINTE

 Pentru rugaciunile Sfintilor 42 de mucenici din Amoreea si pentru Aflarea Sfintei Cruci, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

PRINTESA EUFROSINA, SOTIA PRINTULUI DAVID IURIEVICI DIN MUROM

Printul David Iurievici din Murom s-a imbolnavit inainte de casatorie: corpul lui a fost acoperit cu bube. Fiica unui crescator de albine, fecioara Eufrosina, l-a vindecat cu o alifie. Recunoscator, printul s-a casatorit cu ea. Dar o astfel de casatorie, inegala si nepotrivita, nu a fost pe placul boierilor din Murom: ei, simtindu-se jigniti, ii cerura printului fie sa divorteze de sotia lui din popor, fie sa renunte la tron. Printul, amintindu-si cuvintele Scripturii: “ceea ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu mai desparta”, ramase fidel casatoriei, iar tronul il parasi. Intr-o astfel de nenorocire, inteleapta si sarguincioasa lui sotie, mangaindu-l, ii spuse: “Nu te intrista, printe…. Domnul cel Milostiv nu ne va lasa in saracie”. Si, intr-adevar, curand avura loc niste imprejurari, care ii obligara pe boieri sa il implore pe print sa vina iarasi la domnie. Acum buna si inteleapta lui sotie Eufrosina il ajuta cu sfaturi, se ocupa cu fapte de caritate, dispretuia lacomia, iubea pe toata lumea, nu se mandrea cu pozitia sa, traia cu sotul ei in deplina armonie, fidelitate reciproca si puritate sufleteasca, cu toate ca era mai tanara decat el.

Iata cum il povatui printesa pe un barbat insurat. El, admirand frumusetea si intelepciunea ei, a fost coplesit de ganduri rele. Printesa, observand ispita, ii porunci sa scoata apa din parau, mai intai – dintr-o parte, iar apoi – din alta, si sa bea. Acesta se supuse. “Gasesti vreo diferenta – intreba virtuoasa printesa - la apa?” “Nici una!”- spuse el. “Exact la fel este si firea femeiasca-remarca ea. Degeaba tu, lasand-o pe sotia ta, te gandesti la a altuia”. La batranete printul si printesa, cu acordul amandurora, intrara in monahism, purtand numele de Petru si Fevronia. In anul 1228, de Sfintele Pasti, ei murira in aceeasi zi si, conform testamentului, au fost asezati in acelasi mormant.

(pr. Gheorghe Orlov – Nevointele si virtutile femeilor in povestiri vii))

Niciun comentariu: