marți, 12 martie 2024

PSALMII

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul, ale Sfantului Ierarh Grigorie Dialogul, episcopul Romei si ale Sfantului Cuvios Simeon Noul Teolog, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea cu “cazurile” Sfantului Arsenie

- Gheronda, cum ati inceput sa va rugati cu Psalitrea folosind “cazurile” Sfantului Arsenie?

-Sfantul Arsenie, deoarece nu avea in Moliftelnic rugaciunile corespunzatoare pentru toate cazurile in care oamenii ii cereau ajutor, folosea si Psalmii. A scris intr-un caiet imprejurarea pentru care folosea fiecare psalm. Cand acest caiet a ajuns in mainile mele, am inceput sa citesc Psaltirea, facand rugaciune pentru situatia in care se citea fiecare Psalm. Imi spune gandul ca in rugaciunea cu Psaltirea mult ajuta si Sfantul Arsenie.

- Gheronda, Sfantul Aresnie mijloceste mai mult la Dumnezeu, deoarece vede ca ne rugam in felul in care se ruga si el?

-Da, desigur. Am in vedere niste imprejurari.

- Gheronda, cum sa citesc Psalmii si sa ma rog pentru o anumita problema?

-Tu cum ii citesti?

-Eu citesc mai intai imprejurarea si dupa aceea Psalmul!

-Nu! La inceput trebuie sa faci o buna expunere. Sfantul Arsenie era Sfant si pentru el era suficient sa citeasca numai Psalmul. Noi sa nu spunem la inceput un “Milueste-ma Dumnezeule”? (Psalmul 50). Si, dupa ce citim Psalmul, sa nu rostim Doxologia? Sa nu facem si cateva metanii? Asadar, mai intai sa spui Psalmul 50 si sa ceri cu smerenie mila lui Dumnezeu. Apoi sa spui troparul: “Sub milostivirea ta scapa-ne Nascatoare de Dumenzeu” si troparul Sfantului Arsenie, ca sa invoci milostivirea Maicii Domnului si a Sfantului. Apoi sa citesti imprejurarea pentru care se rosteste Psalmul si in continuare Psalmul. La sfarsit sa spui: “Slava… Si acum …”, “Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slava Tie, Dumnezeule” de trei ori, iar la sfarsit Doxologia ca multumire lui Hristos si “Cuvine-se cu adevarat”, ca multumire Maicii Domnului. Sa faci si metanii cate poti.

- Gheronda, uneori ma straduiesc sa aflu daca Psalmul are legatura cu imprejurarea pentru care il folosea Sfantul.

-Imprejurarile au mai multa sau mai putina legatura cu noima Psalmului. Insa pe Sfantul Arsenie il interesa mai mult sa se roage, iar nu daca continutul Psalmului avea vreo legatura cu imprejurarea pentru care se ruga.

- Gheronda, pot sa citesc la inceput mai multe situatii si dupa aceea sa citesc si Psalmii care se rostesc pentru sitatiile respective?

-Daca citesti mai multe imprejurari deodata, le vei uita. Mai bine sa citesti fiecare imprejurare inainte de Psalm, pentru a-ti misca inima. Atunci cand se roaga cineva pentru o anumita problema, aceasta ajuta mai mult la rugaciunea facuta din inima.

- Gheronda, la slujba imi vine greu sa urmaresc Psaltirea.

-Poti vedea la chilie care sunt situatiile care corespund Psalmilor care se vor citi la slujba bisericii, iar cand auzi Psalmii sa te rogi pentru ele. Iar daca in biserica nu-ti aduci aminte situatiile, atunci sa spui: “Dumnezeul meu, ajuta in situatia la care se refera Psalmul”, iar apoi sa rostesti “Doamne Iisuse”.

Niciun comentariu: