sâmbătă, 9 martie 2024

SEARA DE HRAM

 SEARA DE HRAM

Primul hram al bisericii Sfantul Gheorghe Nou din Ploiesti este hramul “Sfintii 40 de mucenici din Sevastia”. Cei patruzeci de mucenici au trait pe vremea imparatului Liciniu (308-324), un prigonitor al crestinilor. Acestia locuiau in partile Capadociei si faceau parte din acelasi regiment. Erau barbati viteji, nebiruiti in razboaie, dar si cunoscatori ai Sfintelor Scripturi.

In momentul in care voievodul Agricolae a aflat ca sunt crestini, le-a ordonat sa jertfeasca zeilor. Pentru refuzul lor, mucenicii au fost inchisi in temnita pana la venirea voievodului Lisie. Acesta, vazand refuzul lor de a sluji zeilor a dat ordin sa fie dusi la iezerul de langa cetatea Sevastiei.

Fiind iarna si ger cumplit, voievodul a ordonat ca mucenicii sa fie dezbracati si aruncati in iezerul inghetat. Langa iezer era o caldare cu apa calda. La un moment dat, unul dintre ei nu a mai putut rabda gerul si a alergat la caldare, insa, cum a pus piciorul in apa calda, a murit.

Pe la ceasul al treilea, a stralucit o lumina ca soarele, care a topit gheata si a incalzit apa. Toti strajerii dormeau, cu exceptia temnicerului. Acesta, ii asculta pe sfinti cum se rugau si a vazut de unde venea lumina care le-a incalzit apa. Ridicand ochii la cer, a vazut ca 39 de cununi care s-au asezat pe capul sfintilor. Stiind ca au fost adusi la iezer 40 de ostasi, si-a dat seama ca cel ce nu a rezistat, nu a primit cununa. Atunci, s-a dezbracat si s-a aruncat in iezer spunand: “Si eu sunt crestin.”

A doua zi, venind  tiranii la iezer si vazand ca mucenici sunt teferi, i-au scos din apa si le-au sfaramat gleznele cu ciocanul. Astfel, sfintii si-au dat sufletul in mainile Domnului.

Tiranii au hotarat ca trupurile sfintilor sa fie duse spre ardere. Dupa ce trupurile Sfintilor Mucenici au fost arse, oasele acestora au fost aruncate in rau, pentru ca sa nu fie recuperate de crestini.

Insa voia lui Dumnezeu a fost alta, astfel ca, dupa trei zile, Sfintii s-au aratat in vis episcopului cetatii, fericitul Petru si i-au spus sa mearga noaptea si sa ii scoata din rau.

 

Ca in fiecare an, parintele paroh si enoriasii cinstesc pe Sfintii 40 de mucenici din Sevastia, ocrotitorii bisericii. Aseara a avut loc Slujba de Litie si Acatistul Sfintilor 40 de mucenici, iar la final, participantii au primit o felie de artos, un pachetel si o tartina cu icre.

Ca de fiecare data, copiii de la Centrul Educational au ajutat la impartirea pachetelor, a artosului si a tartinelor.

Suntem mici, dar tare harnicuti. Fiind destul de târziu, toți ne-am grăbit și am uitat de poze.

Niciun comentariu: