luni, 25 martie 2024

LUCRAREA RUGACIUNII

 Pentru Buna Vestire, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Rugaciunea in soapta sau cu mintea

- Gheronda, cum este mai bine sa rostesc Rugaciunea? Cu voce tare, in soapta sau cu mintea?

-Daca o spui cu voce tare, vei obosi si te vei istovi repede. De aceea, s-o spui uneori in soapta, iar alteori cu mintea. Rugaciunea cu mintea este cea mai buna. Dar fiindca nu toti oamenii pot s-o spuna continuu cu mintea, ajuta sa o spuna cineva si in soapta, ca un antrenament. Poti incepe sa o spui in soapta, sa continui cu mintea, apoi iarasi in soapta si din nou cu mintea. Si sa tot alternezi astfel, pana ce vei ajunge sa spui rugaciunea numai cu mintea, adica rugaciunea sa devina ganditoare, asa cum, de altfel, se si numeste “rugaciunea de gand”. Abia atunci ajunge omul sa se roage cu mintea, iar inima lui salta, se veseleste, ajunge la dragostea dumnezeiasca, traieste stari ceresti.

- Gheronda, in ultima vreme, de fiecare data cand intru in chilie am ganduri de hula si raspandire a mintii. De ce mi se intampla aceasta?

-Se vede ca ai uitat Rugaciunea lui Iisus si de aceea ispititorul si-a intins cortul in afara chiliei tale. Straduieste-te ca in ceasurile libere pe care le ai in chilia ta sa rostesti Rugaciunea in soapta, ca sa alungi raspandirea si gandurile pe care ti le aduce vrajmasul. Rugaciunea in soapta ajuta mult in momentele cand esti atacat de vrajmasul, pentru ca atunci este trebuinta de luare-aminte, ca sa scapi de falanga dusmana.

- Gheronda, atunci cand imi vin ganduri rele sau de hula este bine sa le razboiesc cu razboiul contrar (inseamna sa respinga cineva gandurile rele, punandu-le in fata ganduri bune)?

-Mai bine sa le razboiesti cu Rugaciunea lui Iisus decat cu razboiul contrar. Pe cat poti, sa vorbesti ganditor cu Hristos prin Rugaciunea mintii si sa nu discuti cu mintea ta “asta” sau “cealalta”. Sa cultivi Rugaciunea lui Iisus, care la inceput te va slobozi de gandurile rele, iar la sfarsit va deveni una cu rasuflarea ta.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

 

Niciun comentariu: