joi, 21 martie 2024

DESPRE POST (III)

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici din manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

SCOPUL POSTULUI (I)

“Sfantul post il folosim in lupta cu diavolul pentru ca fara post si fara rugaciune nimeni nu poate birui raul” (Sfantul Vasile cel Mare).

“Temelie a tuturor bunatatilor si slobozire a sufletului din robia vrajmasului si cale care ne duce pe noi spre lumina si spre viata snt aceste doua lucruri: a te opri intr-un loc si a posti pururea; a te supune dar pe tine cu intelepciune la infranarea pantecelui, cugetare si luare-aminte pururea la Dumnezeu. dintru aceste dpoua se naste supunerea simturilor. Dintru ele, trezvia mintii. Prin post se imblanzesc fiarele cele insetate de sange din trup. Postul aduce blandetea gandurilor, cugetele pline de lumina. Din post se naste osteneala catre faptele iubirii. Postul se face pricina a intelegerilor prea inalte. Din post izvorasc lacrimile cele fara de masura, care se arata intotdeauna, si aducerea-aminte de moarte. Din sederea intr-un loc si din post vin curatia, infranrea intru totul de la orice nalucrie care ne ispiteste in cuget. Din post se naste vederea cea patrunzatoare a celor de aici si chiar a celor de departe. Dintru acesta intelegem tainele cele adanci descoperite de minte in cuvintele dumnezeiesti si miscarile ninlauntrul sufletului nostru.prin post capatam darul de a deosebi puterile cele duhovnicesti de puterile cele sfinte si vederile cele adevatrate de vedeniile cele desarte. (Sfantul Isaac Sirul)”

(Sfintii Parinti despre “Folosul si puterea Postului”)

Niciun comentariu: