duminică, 3 martie 2024

PILDA

 Pentru rugaciunile Sfimntilor Mucenici Eutropie, Cleonic si Vasilisc, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

DESPRE SMERENIE

Un oarecare dregator care traia in Egipt avea o fiica in care intrase un drac cumplit, chinuind-o. Sarmanul tata nu stia ce sa mai faca.

-Daca poate cineva sa o tamaduiasca pe fiica ta – i-a zis un calugar-, sa stii ca numai pustnicii; atata doar ca nu cred sa se apuce ei de asta, fiindca urasc slava lumeasca! Uite cum sa faci: cand o sa mearga la targ sa-si vanda lucrul de mana, tu sa cumperi de la ei, dar sa le spui ca trebuie sa vina acasa la tine ca sa le dai banii. Intrand la tine, vor face, dupa obicei, rugaciune, si sunt incredintat ca dracul o va lasa pe fiica ta fara intarziere.

Zis si facut. Intalnindu-l la targ pe unul dintre ucenicii Sfantului Macarie, care vindea cosuri, dregatorul i le-a cumparat, chemandu-l sa vina la el acasa sa-si ia banii. Calugarul s-a invoit, si cum a intrat pe usa, indracita s-a aruncat asupra lui si l-a lovit peste obraz. El, fara sa se tulbure catusi de putin, l-a intors si pe celalalt, potrivit poruncii.

-Vai mie! – a strigat dracul. Smerenia acestuia ma alunga!

Si s-a tamaduit chiar in ceasul acela fata.

 

(Apa vietii-300 de istorioare cu talc duhovnicesc))

Niciun comentariu: