marți, 28 mai 2024

Ascultarea de duhovnic

 Pentru rugaciunile Sfintilor Ierarhi Eutihie, episcopul Melitinei si Nichita, episcopul Calcedonului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Ascultarea de duhovnic

In urma cu cateva zile m-am dus la Schitul Prodromu la duhovnic impreuna cu alti parinti. Ajungand acolo l-am gasit pe duhovnic in curte cautand doua bidoane. M-a rugat daca pot sa ma duc cu masina sa-i aduc agheazma de la Izvorul Sfantului Atanasie caruia i se aratase Maica Domnului.

L-am rugat sa ma spovedeasca intai si apoi, pana se vor spovedi si ceilalti parinti, eu ii voi aduce agheasma. M-a spovedit, dar l-am vazut ca dorea sa ma vada plecat cat mai repede. Am luat bidoanele si am plecat. De la schit pana la Izvor este cale de jumatate de ora de mers cu masina.

M-am dus cu drag. Pe traseu am intalnit un grup de romani care mergeau la Schitul Prodromu. Am oprit masina si le-am spus ca la intoarcere le voi lua bagajul si pe cati or incapea dintre ei. Dar seful grupului mi-a zis ca undeva in urma lor mai vin doi batrani care fac parte tot din grup si merg foarte greu pe jos. M-am dus la Agheasma si am umplut bidoanele, dar batranii inca nu aparusera. Veneau pe jos de la Schitul Lacu. Pentru cei care nu stiu, voi spune ca de la Schitul Lacu pana la Agheasma, un om sanatos face in jur de o ora si jumatate. Dar la cei mai in varsta timpul se dubleaza. Deci, dupa ce am luat Agheasma si am pornit sa ies la drumul de intoarcere, chiar la intersectie i-am intalnit pe batranii care abia mai mergeau. Am oprit masina si i-am luat. Nu stiau cum sa-mi multumeasca, saracii de ei. Unul avea peste saptezeci de ani si ceva probleme cu inima, iar celalalt, care ducea in spate o cruce de lemn de aproape o jumatate de metru, avea tija metalica la picior. Deci, va dati seama in ce situatie i-am gasit dupa doua, trei ore de mers pe jos. Pentru ei, ca i-am luat cu masina, a fost ca o mana cereasca. Ajungand si pe ceilalti din grup le-am luat bagajul si am umplut masina cu cei mai obositi.

Cand am ajuns la Schit, i-am dus Agheasma Batranului si i-am povestit si de cei doi batranei. Atunci duhovnicul a zambit cu subinteles si l-am vazut bucurandu-se ca un copil. Printre altele mi-a zis ca mai are un bidon cu Agheasma adusa mai de mult timp. Atunci am inteles ca, de fapt, duhovnicul m-a trimis pentru cei doi batrani, de aceea isi dorea sa plec cat mai repede pentru ca ii simtea ca nu mai pot merge pe jos.

Oare cum a stiut Duhovnicul de ei? Aici va las pe dumneavoastra sa dati un raspuns.

Dupa aceasta intamplare am inteles inca o data ce valoare are ascultarea de duhovnic.

 

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti II”)

Niciun comentariu: