luni, 20 mai 2024

AJUTORUL SFINTILOR

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Talaleu, ale Sfantului Cuvios Talasie si ale Sfinei Lidia din Filipi, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Sfantul Teodosie

O femeie s-a dus de ziua Sfantului Teodosie la o manastire inchinata acestuia. Acolo sus, la aceasta mica manastire pierduta in munti, era o particica din moastele acestui sfant, dar nu era scoasa spre inchinarea pelerinilor. Doar in timpul slujbei, la Litie, parintii aveau obiceiul sa scoata icoana Sfantului si racla cu particica din sfintele moaste, spre inchinare. Ieseau preotii pe usa diaconeasca din stanga, mergeau pana in spatele bisericii, unde se opreau pentru slujba Litiei, iar apoi intrau in Sfantul Altar, fara a lasa icoana sau sfintele moaste spre inchinarea credinciosilor.

Femeia aceasta, cea despre care am inceput sa va povestesc, vazand ca nu are nici o sansa sa se inchine direct la moastele Sfantului Teodosie, a inceput sa se roage sfantului, zicand: “Sfinte Teodosie, te rog ajuta-ma sa ma inchin la moastele tale!”. Ea se afla in partea stanga a bisericii. Cand preotii au trecut pe langa ea cu icoana si cu sfintele moaste, preotul care avea in mana racla s-a oprit in dreptul ei si i-a intins racla ca sa sarute sfintele moaste, iar apoi a plecat mai departe. Biserica era plina de oameni, dar preotul s-a oprit doar in dreptul ei. Dandu-si seama de minunea la care a fost martora, dar si personaj principal, femeia i-a multumit Sfantului cu lacrimi.

Dupa priveghere, a iesit in statia de autobuz ca sa plece. Fiind tarziu, nu era nici un autobuz. Avand multa credinta la Sfantul Teodosie, femeia apela din nou la el. Dupa rugaciune, in cateva minute, autobuzul opri in statie.

(monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti III”)

Niciun comentariu: