joi, 25 aprilie 2024

BUNATATI

 Prajitura cu cacao si vanilie


Cu ceva timp in urma va povesteam despre dulciurile preparate de ziua colegei mele. Pentru ca saptamana viitoare este ultima saptamana de post, astazi voi posta reteta prajiturii de post. Reteta este pentru tava mare de la aragaz.

Ingrediente:

Blat: 200 de grame de faina; 1 lingurita de praf de copt; 3 linguri de cacao; 60 de ml. de ulei; 250 de ml lapte de migdale; 1 praf de sare; 1 lingura de otet, esenta de rom, 200 gr zahar. Cantitatile sunt pentru o foaie si se repeta de 3 ori, pentru a obtine trei foi.

Crema: 750 de ml. de lapte de soia cu aroma de vanilie, 2,5 linguri cu varf de faina si 2,5 linguri cu varf de amidon, 250 de grame de zahar, 1 pachet margarina Rama, esenta de vanilie, un praf de sare.

Mod de preparare:

Crema: Intr-o craticioara se amesteca laptele de migdale, zaharul, faina, amidonul si praful de sare. Se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Se stinge focul, se adauga esenta de vanilie si se raceste. In crema racita foarte bine se mixeaza margarina care este la temperatura camerei.

Blatul: Intr-un castron, se pun ingredientele lichide: laptele de migdale, uleiul si otetul. Intr-un alt castron se amesteca foarte bine ingredientele uscate: zaharul, faina, sarea, praful de copt si cacaua. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide si se amesteca doar atat cat sa se omogenizeze. Aluatul se pune in tava acoperita cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade, timp de 12-15 minute ( se poate face si testul cu scobitorea). Foaia astfel coapta se pune pe gratar pentru a se raci. Se procedeaza la fel si cu celelalte doua.

Spune crema pe foi si se dau la rece pana a doua zi, cand se poate taia si servi. Este o prajitura gustoasa, spornica si se face foarte repede.

In fotografie este doar jumatate din prajitura, pentru ca a dorit sa o pun pe doua tavi: una pentru a servi colegii si cea de-a doua pentru a servi pe cei dragi din familie.

(sursa de inspiratie)

4 comentarii:

Daniela spunea...

Ioana, mulțumesc mult pentru rețetă! Dacă mă ajută Dumnezeu, o fac și eu sâmbătă. Te îmbrățișez! 🤗❤️

din casuta noastra spunea...

Doamne ajuta sa reusesti sa o faci Daniela! Abia astept sa imi spui daca ti-a placut.
Te imbratisez si eu!😘😘

Andreea Napirlica spunea...

Ce reteta delicioasa!
Mulțumesc și eu pt reteta.

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Andreea!🤗🤗