marți, 23 aprilie 2024

PERIOADELE BISERICESTI

 Pentru rugaciunile Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si ale Sfantului Mucenic Valerie, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

“Hristos se naste”

- Gheronda, dupa privegherea Nasterii Domnului nu dormim?

- Este Nasterea Domnului si sa dormim? Mama imi spunea: “In noaptea aceasta numai evreii dorm”. Vezi, in noaptea in care S-a nascut Hristos, cei ce stapaneau dormeau adanc, iar pastorii “stateau pe camp”. Pazeau oile noaptea cantand din fluier. Ai inteles? Pastorii care au privegheat L-au vazut pe Hristos.

- Cum era pestera, Gheronda?

- Era o pestera intr-o stanca si avea o iesle. Nimic altceva nu mai era. Acolo mergea cate un sarac si-si lasa dobitoacele. Si Maica Domnului impreuna cu Iosif au ajuns la aceasta pestera, deoarece toate hanurile erau pline si nu aveau unde sa ramana. Acolo era magarusul si boutul, care cu rasuflarea lor L-au incalzit pe Hristos. Nu spune Prorocul Isaia: “Cunsocut-a boul pe Cel ce l-a zidit si asinul ieslea domnului sau”?

- Gheronda, intr-un tropar se spune ca Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, vazand pe Hristos cel nou-nascut “bucurandu-se, dar si plangand”, se intreba: “Sa Te alaptez la san, pe Tine, Cel ce pe toate le hranesti, sau sa Te laud pe Tine, ca pe Foiul si Dumnezeul meu? Ce numire sa-Ti dau Tie?”

- Acestea sunta tainele lui Dumnezeu,nespusa Lui pogorare, pe care noi nu o putem cuprinde.

- Gheronda, cum vom putea trai evenimentul Nasterii, adica sa constientizam ca Hristos “astazi se naste din Fecioara”?

- Pentru a trai aceste evenimente dumnezeiesti, trebuie ca mintea sa ne fie la noimele dumnezeiesti. Atunci omul se schimba. “Mare si preaslavita minune se savarseste astazi” cantam. Daca mintea noastra este acolo, la “preaslavita”, atunci vom trai si marea taina a Nasterii lui Hristos.

Eu ma voi ruga ca inima voastra sa se faca iesle sfanta, iar Pruncul cel Preasfant al Betleemului sa va daruiasca toate binecuvantarile lui.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: