luni, 15 aprilie 2024

PUTEREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli Aristarh, pud si Trofim si ale Sfantului Mucenic Crescent, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Lucrarea mintii

- Gheronda, Sfantul Grigori Palama, scrie ca virtutile, fiindca se inrudesc cu virtutile lui Dumnezeu, il fac pe om potrivit sa-L primeasca pe Dumnezeu, dar nu-L unesc cu El. Rugaciunea insa infaptuieste unirea cu Dumnezeu. La ce se refera?

-Aici Sfantul se refera la rugaciunea curata.

- Gheronda, dar ce este rugaciunea curata?

-Cand exista noblete duhovniceasca, jertfire de sine, omul se inrudeste cu Dumnezeu, se afla in legatura cu El, iar mintea ii este neincetat la El. Atunci, chiar de nu se roaga, totusi se roaga. Toata viata lui este rugaciune. Nu se gandeste la altceva; orice ar face, mintea lui este continuu acolo, la Dumnezeu. asa cum un copilas orfan, care nu o mai are decat pe mama lui, de care imprejurarile l-au indepartat pentru o vreme, orice ar face si oriunde s-ar afla, are mereu mintea la mama sa, tot astfel si omul care este pribeag aici, pe pamant, departe de Dumnezeu, Parintele sau, atunci cand ajunge in aceasta stare, are mintea sa continuu la Dumnezeu, Parintele sau. Aceasta este rugaciunea curata.

- Gheronda, cum se curata mintea?

-Mintea, pentru a se curata, trebuie sa fie continuu la Dumnezeu, sa se uneasca cu Dumnezeu. iar ca sa se uneasca cu Dumnezeu, este tebuinta de luare-aminte, supraveghere de sine, rugaciune neincetata. Cand mintea se va uni cu Dumnezeu, atunci omul nu se va mai gandi la nimic altceva, fara numai la Dumnezeu. Astfel mintea sa devine curata pentru ca nu mai intra in ea paraziti, iar omul trece de la “dupa chip” si se face “dupa asemanare”. Mintea este buna, dar daca se afla pe alta frecventa…

Puterea cea mare a mintii, care alearga cu o viteza mai mare decat cea a luminii, trebuie sa o punem in valoare si sa o indreptam in intregime spre Dumnezeu, Creatorul luminii. Daca acreasta putere este risipita, atunci cum este cu putinta ca mintea sa mai aiba putere? Si daca mintea omului isi pierde aceasta putere, atunci omul ramane numai cu mintea, adica face doar o lucrare cerebrala si din chip al lui Dumnezeu, ajunge creier, masina. La unii se intampla urmatoarele: deoarece nu pun in valoare puterea aceasta a mintii spre cele de sus, le-o pune in valoare sau, mai degraba, o exploateaza vrajmasul spre cele de jos. La inceput spre cele pamantesti, iar apoi, mai jos, la pacat, ca sa-i arunce in iad. Cand mintea izbuteste sa se suie la inaltime, atunci si toate lucrurile le vede de sus cu ochii sufletului, cu ochi dumnezeiesc, prin dumnezeiasca luminare. Din pacate, eu inteleg toate acestea numai teoretic, dar ma voi stradui sa ma nevoiesc spre acestr scop, cu toate ca moartea ma va gasi pe drum.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: