joi, 25 aprilie 2024

RUGACIUNEA OBSTEASCA (II)

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu si ale Sfantului Cuvios Vasile de la Poiana Marului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

“Puterea rugaciunii obstesti”

- Gheronda, uneori simt nevoia sa nu ma duc la slujbele din biserica, ci sa raman in chilie si sa-mi fac indatoririle duhovnicesti.

-Ceea ce se savarseste la slujba, se poate fsce in alta vreme? Nu se poate face. Insa ceea ce faci in chilie, se poate face si in alta vreme.

- in biserica, Gheronda, nu simt totdeauna prefacerea pe care o simt in chilie.

-Asculta! Rugaciunea de unul singur este pregatirea pentru cea obsteasca. Rugaciunea obsteasca poate fi inferioara din punct de vedere calitativ fata de cea pe care o faci singur, pentru ca in biserica nu te poti misca liber, ca atunci cand esti in chilie. Insa din punct de vedere al puterii este superioara, pentru ca se roags toti impreuna, iar intr-un loc rugaciunea are mai multa putere, iar in alt loc mai multa caldura, etc. Asadar, in aceste doua-trei ceasuri in care se face slujba, trebuie sa fii si tu acolo in biserica, ca sa te rogi impreuna cu ceilalti. Ce a spus Hristos? “Unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor”.

- Gheronda, ma odihneste mai mult sa raman in chilie, pentru ca la slujba mi se raspnadeste mintea.

- Odihna pe care o simti in acea vreme in chilie nu este odihna adevarata. Daca-ti faci nevointa in biserica si te straduiesti sa-ti aduni mintea si sa rostesti Rugaciunea lui Iisus, atunci faci lucrare corecta si vei afla adevarata odihna. Sa incerci sa depasesti greutatile in mijlocul greutatilor. Aceasta te va ajuta mult. Este ca si cum te-ai instrui in armata cu gloate adevarate, lucru care te tine in stare de veghe.

- Gheronda, la slujbe ma zoresc, pentru ca nu pot rosti si Rugaciunea lui Iisus si sa urmaresc in acelasi timp si citirile si psalmodiile.

- De ce te zoresti? Vad ca esti nelinistita. Iti spui: “Vreau sa sporesc in Rugaciunea mintii; vreau sa ma imbogatesc…”. Gandul acesta insa ascunde in el egoism si mandrie. Iti spun toate acestea nu pentru ca nu te nevoiesti, ci pentru ca te negvoiesti putin exagerat. Ai intentie buna si Hristos te va ajuta. Stai ca un copilas inaintea lui Dumnezeu si nu te gandi la nimic. Misca-te simplu si vei vedea cat Har iti vor da Hristos si Maica Domnului. Intrand in biserica, sa te gandesti ca ai intrat in corabie si lasa-te in mainile lui Dumnezeu sa te duca unde va voi.

- Gheronda, ma fura  somnul la slujbe si uneori nu pot urmari nimic. Apoi gandul imi spune: “Ce ai facut? Unde ai fost la slujba, de vreme ce nu te-ai rugat?”.

- Si atunci cand motai, si atunci cnad te fura somnul, corabia isi vede de drumul ei. In corabie unul casca gura, altul motaie, altul doarme, insa corabia se indreapta spre destinatia ei. Tu insa sa te straduiesti sa nu dormi.

- Gheronda, slujba devine obositoare atunci cand mintea nu se indeletniceste cu rugaciunea.

- Da, pentru ca atunci omul nu se hraneste. Cand mintea nu este la noimele dumnezeiesti, slujba este numai o asceza trupeasca, o mica osteneal pentru dragostea lui Dumnezeu. in tot cazul, si cel care motaie in biserica si se nevoieste sa nu-l prinda somnul, are mare plata. Oare nu are pat in chilia sa sa se duca sa se culce? Si totusi nu se duce. Doi mireni au mers in Sfantul Munte la o priveghere. Au dormit mai intai, apoi au coborat in bierica la Laude. In strana alaturata un calugar motaia si se nevoia sa nu doarma. Unul dintre cei doi mireni, cand l-a vazut, i-a spus celuilalt: “Ia te uita, si calugarii dorm in biserica”. Atunci celalalt i-a raspuns ca talharul cel bun: “Nu ti-e rusine? Npoi am dormit atatea ceasuri si am venit abia acum la slujba. nu ar fi putut sa mearga si el la chilia lui si sa doarma? Poate ca nu are saltea, insa un pat de lemn sigur o fi avand.

- Gheronda, nu simt bucurie din slujbele bisericii.

- Adica sa cerem numai bucurii? Te afli in biserica pentru Hristos. Stai in strana, iti spirjini mainile si te odihnesti putin. Dar sa cugeti: “Hristos are mainile intinse pe Cruce, insa eu ma odihnesc”. Si astfel vei afla odihna.

- Gheronda, la slujbe putem sa ne asezam in strana?

- Cine are vreo neputinta, poate sa se aseze [putin. Insa cel care are ravna, bine este sa stea in picioare. Nu sa spuneti: “Acum vom merge la biserica, vom sta asa, vom pleca capul si nu ne vom misca deloc”. Acesta este un lucru tipiconal, exterior.

- Gheronda, de multe ori nu ma pot aduna in biserica, pentru ca simt durere din pricina statului in picioare. Ce sa fac?

- Sa-ti aduci aminte de lemnul pe care au pus picioarele lui Hristos si sa spui: “Slava lui Dumnezeu ca sufar!”. Atunci vei uita de durerea ta, inima ti se va indulci si vei incepe sa te rogi din adancul ei.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: