marți, 16 aprilie 2024

PUTEREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfintelor Mucenite fecioare Agapia, Irina si Hionia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Trezvia duhovniceasca

- Gheronda, ce este trezvia?

-Trezvia este atentia la ganduri, la fapte si la miscari. Atunci cand intr-o zi iei aminte, te supreveghezi pe tine insati si-ti cercetezi purtarea, in urmatoarea zi vei fi mai atenta etc. Toata baza este atentia. De aceea, vezi cu cata luare-aminte erau Sfintii Parinti? De ce se numesc Parintii Niptici? Parintii Niptici inseamna Parintii trezvitori, care iau aminte. Luau aminte la ei insisi si faceau lucrare launtrica. Isi urmareau gandurile si se aflau intr-o continua trezvie duhovniceasca.

- Gheronda, Sfantul Isaac Sirul spune: “Lucrarea zilei trebuie sa fie potrivita cu lucrarea noptii”. La ce se refera?

-Sfantul se refera la faptul ca asa cum noaptea se roaga cineva si-si tine mintea la Dumnezeu, tot astfel si in timpul zilei, sa se straduiasca sa nu se raspandeasca si mintea lui sa nu se departeze de la Dumnezeu. Daca nu iei aminte in timpul zilei, atunci aduni balast, dupa care, sa vezi chin sa-l arunci. E usor lucru? Cat de mult te chinuiesti in timpul rugaciunii din cauza unei mici neatentii!

Atentia si supravegherea au o mare importanta. Se poate ruga cineva ceasuri intregi, dar daca nu ia aminte si nu se supravegheaza pe sine, nimic nu face. Insa cand rugaciunea este insotita cu supravegherea de sine, atunci lovim si noi in acea directie din care ne loveste mai mult vrajmasul.

- Gheronda, de ce mintea mea este mereu raspandita si nu pot sa o adun?

-Daca tot timpul ea a fost fara frau, cum sa o poti stapani acum? Este trebuinta de luare-aminte, pentru ca mintea, intr-o clipa, te poate duce in Rai, iar in clipa urmatoare, daca nu iei aminte, te va duce in iad. Pe cat poti, sa te straduiesti sa-ti aduni mintea in ganduri bune, sfinte, care il sfintesc pe om.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)


2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Doamne ajuta-ne sa fim trezvitori!
Sa rodească si rugăciunile noastre!

din casuta noastra spunea...

Amin! Așa sa ne ajute Dumnezeu!