sâmbătă, 27 aprilie 2024

DUMNEZEIASCA IMPARTASIRE

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Pregatirea pentru Dumnezeiasca Impartasanie

- Gheronda, cum ma pregatesc pentru Dumnezeiasca Impartasire?

-Intotdeauna trebuie sa fii pregatita, insa atunci cand mergi sa te impartasesti, este bine sa faci ceva mai mult decat indatoririle duhovnicesti pe care le indeplinesti de obicei, ca sa te pregatesti mai bine. Mult te va ajuta sa citesti Rugaciunile pentru Dumnezeiasca Impartasire si la chilie. Astfel le vei intelege mai bine si-ti vei simti mai profund pacatosenia. Poti canta si Cantarea I din Canonul cel Mare, si din Canoanele Maicii Domnului si Cantarea I a Canonului de luni seara si de miercuri seara a glasului 6 si sa faci metanii.

- Gheronda, atunci cand nu ma pot pregati pentru a ma impartasi, ce sa fac in vremea Dumnezeiestii Liturghii?

-Bine, dar atunci sa te pregatesti? Cu toate acestea Hristos nu este nedrept. Daca, intr-adevar, te-a impiedicat ceva si nu te-ai putut pregati, Acela o stie. Nu spun sa nu faci nimic, ci sa ai grija ca nu cumva sa nu fii tu piedica atunci cand nu te pregatesti. Uneori nici Rugaciunile pentru Impartasire nu apuca sa le citeasca cineva si merge sa se impartaseasca ca un mirean. Atunci sa-si puna in minte ganduri smerite si sa zica: “Dumnezeul meu, ma aflu intr-o stare lumeasca, iarta-ma!”. Iar Dumnezeu vede inima. De multe ori cineva crede ca este pregatit si nu este, iar uneori crede ca nu este pregatit, insa tocmai atunci este. Cea mai buna pregatire este infruntarea smerita, zborbirea inimii, marinimia.

Pentru Dumnezeiasca Impartasire nu se pregateste cineva schimbandu-si hainele si spalandu-se pe dinti, ci cel mai important lucru este sa se cerceteze pe sine insusi. Sa vada: simte Dumnezeiasca Impartasire ca pe o necesitate? Este pregatit? Nu cumva exista ceva care sa-l impiedice se primeasca Dumnezeiasca Impartasire si nu a spovedit? Pentru a simti Dumnezeiasca Impartasire trebuiesc implinite niste conditii. Prima conditie este stradania smerita de a ne taia patimile si de a ramane Hristos in inima noastra. Altfel, Hristos vine inlauntrul nostru odata cu Dumnezieasca Impartasire, dar pleaca indata si omul nu simte nimic. Cand Hristos ramane, atunci se savarseste o chimbare in om. Exista oameni care-L simt inlauntrul lor pe Hristos de la Dumnezieasca Impartasire pana la cealalta fara intrerupere.

- Gheronda, de multe ori, cand preotul spune: “Cu frica lui Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati”, simt ca nu sunt pregatita sa ma impartasesc.

-La spitale, la o anumita ora, trec medicii, iar infirmierii striga: “Vizita!”. Atunci toti vizitatorii ies din saloane, iar bolnavii merg la paturile lor si-l asteapta pe medic, ca sa-l instiinteze despre starea bolii si sa le dea tratamentul corespunzator. Tot asa si tu, cand preotul spune: “Cu frica lui Dumnezeu”, sa te gandesti ca face medicul vizita si sa vii la Dumnezeiasca Impartasire cu simtirea pacatoseniei tale, cerand cu smerenie mila lui Dumnezeu.


(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: