sâmbătă, 20 aprilie 2024

PUTEREA RUGACIUNII

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului si ale Sfantului Cuvios Teodor Trihina, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Simtirea prezentei lui Dumnezeu

- Gheronda, cand fac o lucrare intelctuala nu pot spune Rugaciunea lui Iisus.

- Daca in vremea ascultarii ai mintea la Dumnezeu, este ca si cum ai rosti Rugaciunea lui Iisus. Iar daca rostesti Rugaciunea si mintea ta nu este la Dumnezeu, care este folosul? Chiar si atunci cand oboseste cineva spunand Rugaciunea, dar isi aduce in minte pe Hristos sau pe Maica Domnului, tot rugaciune se socoteste.

- Gheronda, poate sa pastreze cineva in sine pomenirea lui Dumnezeu sara sa spuna Rugaciunea lui Iisus?

- Daca spune cu mintea sa: “cat de departe sunt de Dumnezeu! Ce trebuie sa fac ca sa ma apropii mai mult de El?”, din aceasta se va naste si pomenirea lui Dumnezeu, si rugaciunea. Sa te straduiesti sa simti intotdeauna prezenta lui Hristos, a Maicii Domnului, a Sfintilor si sa te misti ca si cum ar fi de fata. caci, cu adevarat, chiar sunt de fata, desi noi nu-i vedem cu ochii nostri cei trupesti. Sa le incredintezi pe toate lui Dumnezeu si sa spui: “Dumnezeu ma urmareste. Oare ceea ce fac acum este placut lui Dumnezeu? Ce sa fac ca sa-I plac Lui? Ce trebuie sa evit ca sa nu-L muhnesc?”, Incet-incet aceasta iti va deveni starea ta launtrica. Te vei gandi la Dumnezeu si vei face totul ca sa-I placi Lui. Astfel se naste si creste dragostea fata de Dumnezeu, se indulceste mintea si inima, care, fara osteneala raman continuu in rugaciune.

- Gheronda, ce inseamna: “Pomenirea lui Dumnezeu, vederea lui Dumnezeu”?

-Pomenirea lui Dumnezeu inseamna ca mintea este la Dumnezeu, omul Il traieste pe Dumnezeu, asadar, Il vede peste tot pe Dumnezeu. cel care izbuteste sa aiba continuu mintea la Dumnezeu, simte in permanenta prezenta lui Dumnezeu si se cutremura de recunostinta, pentru ca pe toate le vede ca binecuvantare a lui Dumnezeu. o privire sa arunce imprejurul sau, si isi da seama ca Dumnezeu vegheaza nu numai asupra omului, ci si asupra intregului univers, pana in cele mai mici si mai neinsemante amanunte. Oriunde isi va indrepta privirea, se va vedea maretia lui Dumnezeu. arunca o privire spre cer si se infioara vazand prezenta lui Dumnezeu. Arunca o privire spre pamant, vede pasarile, copacii, si Il vede pe Dumnezeu, pe Creatorul lor. Aceasta este si rugaciune, si pomenire a lui Dumnezeu.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: