vineri, 26 aprilie 2024

DUMNEZEIASCA IMPARTASIRE

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Vasilevs, episcopul Amasiei si ale Sfantului Glafira, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

“Tainele se traiesc”

- Gheronda, la Dumnezeiasca Liturghie am simtit ca Hristos S-a rastignit pentru mine si m-am intrebat: “Eu ce am facut pentru Hristos?”. Cum imi pot arata recunostinta pentru aceasta?

- Este destul ca o simti. Hristos S-a rastignit, S-a jertfit pentru noi, iar acum ne da Trupul si Sangele Sau. Cand cugeta cineva la acestea trebuie sa se inflacareze.

- Gheronda, cum sa simt marea Taina a Dumnezeiestii Euharistii?

-Tainele se traiesc. Ca sa simti Taina Dumnezeiestii Euharistii, trebuie sa crezi ca Hristos este prezent in clipa aceea. Si nu numai sa crezi, ci sa si traiesti.

- Gheronda, ce poate sa ma ajute ca sa ma adun in vremea Dumnezeiestii Liturghii?

-Si Ingerii participa la Dumnezeiasca Liturghie. “Pe Cel inconjurat in chip nevazut de cetele ingeresti…” cantam. Sa cugeti ce se petrece in acea vreme, sa fii atenta la cererile pe care le face preotul si sa rostesti “Doamne miluieste” din inima. La o Dumnezeiasca Liturghie cate maici spun “Doamne miluieste” la Ectenia mare? O spun numai cantaretele dupa cartea de muzica, iar cele mai multe va multumiti cu frumosul “Doamne miluieste” fara sa participe si inima. Ce foloseste din aceasta? Si chiar de veti rosti si Rugaciunea lui Iisus, nici ea nu ajuta de nu o veti spune cu durere.

- Gheronda, la privegheri, in vrema Dumnezeiestii Liturghii, de obicei incep sa ma descurajez din pricina oboselii.

-Este ceva firesc, insa trebuie sa te nevoiesti putin. Daca faci putina rabdare si te silesti putin pe sineti, vine dumnezeiescul ajutor si simti putere dumnezeiasca. Astfel, vei depasi oboseala si dupa aceea nu vei mai voi nici sa dormi, ci vei avea o astfel de dispozitie pentru cele duhovnicesti, incat te va tine toata ziua.

-Las Dumnezeiasca Liturghie este ingaduit sa stam jos, Gheronda?

-De obicei nu stam jos la Dumnezeiasca Liturghie. Daca cineva oboseste, se poate aseza putin cand se citeste Apostolul. Iar daca cineva are o problema serioasa de sanatate si nu poate sta in picioare, atunci poate sta in strana. Eu niciodata nu am stat jos la Dumnezeiasca Liturghie.

- Gheronda, in momentul cand preotul spune: “Ale Tale dintru ale Tale”, cum va rugati?

-Deoarece in acea clipa coboara Duhul Sfant, spun repede, cu mintea, “Imparate Ceresc”, “Bine esti cuvantat, Hristoase…” si “Cand Cel Preainalt S-a pogorat” si ma rog pentru dumnezeiasca luminare.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)


Niciun comentariu: