miercuri, 3 aprilie 2024

RUGACIUNEA LUI IISUS

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Tit, facatorul de minuni si ale Sfintilor Mucenici Amfian si Edesie, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Tinerea respiratiei ajuta la adunarea mintii

- Gheronda, cum rostiti rugaciunea lui Iisus? Cu inspiratie si respiratie?

-Ma obisnuisem sa rostesc Rugaciunea intreaga. Cu inspiratia rosteam: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu”, iar cu expiratia “miluieste-ma pe mine, pacatosul!”. Dar dupa operatia la plamani nu-mi mai ajungea respiratia sa o spun intreaga, ci cu inspiratia spuneam: “Doamne Iisuse Hristoase”, iar cu expiratia: “miluieste-ma!”.

- Gheronda, la ce ajuta tinerea respiratiei atunci cand rostim Rugaciunea lui Iisus?

-Tinerea respiratiei ajuta la adunarea mintii in rugaciune, asa cum atunci cand tragi cu arma trebuie sa-ti tii respiratia ca sa reusesti tinta. Aceasta insa trebuie sa se faca la inceput, pentru un interval scurt de timp si numai cand este nevoie. Adica atunci cand mintea este raspandita sau este raboita de ganduri. Doar atunci are sens sa-ti tii respiratia, insa numai pentru putin timp, iar nu continuu, pentru ca se creeaza presiune asupra inimii si se poate vatama. Unii isi pleaca capul si isi tin respiratia, dar acestea le pricinuiesc  o durere a inimii ca organ, care sa vatama, silindu-i astfel sa nu mai spuna Rugaciunea. Dumnezeu insa alta durere cere de la noi: durerea adevarata a inimii, care vine din zdrobirea smerita a acesteia si nu din constrangerea fizica a ei ca organ.

- Gheronda, pana si metaniile imi vine greu sa le fac.

-Da, suntem “in regula”. Metanii sa nu faci, ascultare sa nu faci, ci sa stai si sa spui Rugaciunea lui Iisus. Ce pricopseala vei face? Sfantul Isaac Sirul spune ca rugaciunea care se face fara osteneala trupeasca este un fat lepadat; nu este rugaciune.

- Gheronda, nu pot sa ma rog multa vreme in picioare, ci dupa ceva timp trebuie sa ingenunchez si rostesc Rugaciunea astfel.

-Fa mai intai lucrul cel greu, iar dupa ce vei obosi, fa-l si pe cel mai usor. Daca nu poti sa stai in picioare, ingenuncheaza. Daca nu poti in genunchi, atunci aseaza-te. Si daca nici asezata nu poti, atunci intinde-te si rosteste Rugaciunea lui Iisus. Numai sa-ti fie mintea la Dumnezeu. Aceasta o spune si Sfantul Isaac.

- Gheronda, de ce Parintii spun sa stai pe un scaunel cand rostesti Rugaciunea lui Iisus?

-Deoarece este de la sine inteles ca ti-ai facut canonul, metaniile, etc. si, fiindca ai obosit, te asezi putin si rostesti Rugaciunea lui Iisus, ca sa te poti ruga si in continuare. Apoi, atat la slujbele Bisericii, cat si la ascultare stai in picioare, ceea ce te oboseste. Iar daca si in chilie vei sta in picioare ca sa te rogi, te vei istovi. De aceea, aseaza-te putin si rosteste Rugaciunea lui Iisus. Parintii nu lasa sa se inteleaga sa trebuie sa sedem atunci cand rostim Rugaciunea. Eu nu consider ca este corect sa stai asezat cand spui Rugaciunea, desi poti sta in picioare. Este foarte nepotrivit, cu toate ca ti se pare ca simti o oarecare dulceata. Batranul Arsenie Pestereanul zicea: “Atunci cand spun Rugaciunea in picioare, simt multa mireasma. Iar cand psun Rugaciunea asezat, simt putina mireasma”.

- Gheronda, cand fac metanii sau cand rostesc Rugaciunea lui Iisus in pixioare, imi adun mai usor mintea. Oare osteneala ma ajuta sa ma adun?

-Mintea se concentreaza asupra lucrarii pe care o faci. Asa cum, atunci cand te doare undeva, spre acel loc se indreapta si mintea, pentru ca durerea o atrage, tot astfel si atunci cand faci metanii, mintea se concentreaza asupra lor. Iar daca mintea ta ar fi fost cu adevarat la Hristos, nu ti-ai fi adus aminte nici cate metanii ai facut.

 

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: