marți, 2 aprilie 2024

RUGACIUNEA LUI IISUS

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Tit, facatorul de minuni si ale Sfintilor Mucenici Amfian si Edesie, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Tinerea respiratiei ajuta la adunarea mintii

- Gheronda, cum rostiti rugaciunea lui Iisus? Cu inspiratie si respiratie?

-Ma obisnuisem sa rostesc Rugaciunea intreaga. Cu inspiratia rosteam: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu”, iar cu expiratia “miluieste-ma pe mine, pacatosul!”. Dar dupa operatia la plamani nu-mi mai ajungea respiratia sa o spun intreaga, ci cu inspiratia spuneam: “Doamne Iisuse Hristoase”, iar cu expiratia: “miluieste-ma!”.

- Gheronda, la ce ajuta tinerea respiratiei atunci cand rostim Rugaciunea lui Iisus?

-Tinerea respiratiei ajuta la adunarea mintii in rugaciune, asa cum atunci cand tragi cu arma trebuie sa-ti tii respiratia ca sa reusesti tinta. Aceasta insa trebuie sa se faca la inceput, pentru un interval scurt de timp si numai cand este nevoie. Adica atunci cand mintea este raspandita sau este raboita de ganduri. Doar atunci are sens sa-ti tii respiratia, insa numai pentru putin timp, iar nu continuu, pentru ca se creeaza presiune asupra inimii si se poate vatama. Unii isi pleaca capul si isi tin respiratia, dar acestea le pricinuiesc  o durere a inimii ca organ, care sa vatama, silindu-i astfel sa nu mai spuna Rugaciunea. Dumnezeu insa alta durere cere de la noi: durerea adevarata a inimii, care vine din zdrobirea smerita a acesteia si nu din constrangerea fizica a ei ca organ.

.

(Cuviosul Paisie Aghioritul-Cuvinte duhovnicesti-Despre rugaciune)

Niciun comentariu: