marți, 1 octombrie 2024

Povestioara

 Pentru sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului si pentru rugaciunile Sfantului Apostol Anania, ale Sfantului Cuvios Roman Melodul si ale Sfintilor Cuviosi Isoif si Chiriac de la Bisericani, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 Pirul si pãcatul

Cinci fire de pir (iarbã cîineascã), smulse de grãdinar si aruncate peste gard, se duseserã de aci încolo, pînã ajunseserã la o arãturã. Se duseserã la stãpînul acesteia si ziserã:

- Sîntem niste sãrmane alungate fãrã vinã, îndurã-te si lasã-ne sã trãim si noi la marginea ogorului dumitale, unde si asa nu creste nici un fir de grîu.

Omului i se fãcu milã de goliciunea lor si le dete un locsor la piatra de hotar lîngã rãzor si se bucurã cã a putut face un lucru bun.

Firul însã se întinsese încetisor, tot mai departe si mai departe pe sub pãmînt, pînã strãbãtuse tot ogorul dintr-un cap la celãlalt. Dupã cîteva luni, cînd trimise omul secerãtorii, n-au gãsit decît niste spice pipernicite. Firul strãin umpluse întreg ogorul si supse toatã hrana necesarã pentru buna dezvoltare a grîului.

Vãzînd aceasta, stãpînul ogorului îi pãru rãu cã s-a arãtat milos faþã de pir.

Ca pirul pe locul de arãturã, aºa creºte pãcatul în inimã, îndatã ce-i faci loc în ea!


 Pr. Iosif Trifu-600 de istorioare religioase)

Acatistul zilei