marți, 22 octombrie 2024

Despre clevetire

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Averchie, episcopul Ierapolei, cel intocmai cu Apostolii si ale Sfintilor 7 tineri din Efes, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt al Sfântului Antioh, despre clevetire.

Cumplită este vătămarea clevetitorului si asemenea diavolului este precum s-a zis despre el în Psalm: „Va smeri pe cel clevetitor.”. Că vrăjmasi sunt clevetitorii si de Dumnezeu urâti si părtasi cu cei ce au vândut adevărul si au răstignit pe Domnul nostru Iisus Hristos, care zicea: „Eu sunt calea, adevărul si viata.” Porunceste încă si Legea, zicând: „La toată nedreptatea si greseala să nu fii martor”. Că zice: „Prin gura a două sau a trei mărturii, este vrednic de crezut orice cuvânt.” Iar Saul, călcând porunca aceasta, a ucis trei sute de preoti ai Domnului, pe mărturia unui clevetitor, Doicul Sirianul. Iar la Proverbe zice: „Cel ce defăimă pe cel sărac, supără pe Făcătorul lui.” Si iarăsi: „Slava omului este a se întoarce de la clevetiri, iar cel fără de minte se leagă cu ele”. Iar David se roagă să scape de clevetiri, zicând: „Izbăveste-mă de clevetirea oamenilor si mă acoperă de adunarea celor ce viclenesc, care si-au ascutit limbile ca o sabie.”. Iar altul zice: „Cel ce cleveteste pe sărac, multe răutăti adună.” Si iarăsi: „Omul necurat se laudă, defăimând pe altul.” Si iarăsi: „Decât leul flămând si decât lupul însetat, mai amarnic decât amândoi este clevetitorul, că varsă sânge cu limba”. Si a mai zis: „Clevetitorul se măreste, săpând cu limba groapa aproapelui, iar mai pe urmă singur cade într-însa.” Iar Ecleziastul zice: „M-am întors si am văzut toate clevetirile ce se fac sub soare. Si, iată, lacrimile celor clevetiti, si nu este cine să-i mângâie pe dânsii.”. Si iarăsi: „Clevetirea îl tulbură pe cel întelept, iar pe cel fără de minte îl pierde.” Iar David zice: „El va mistui pe fiii celor săraci si va smeri pe cel clevetitor.”

Deci, să ne depărtăm pe noi, fratilor, de la toate clevetirile, temându-ne de pedepsele cele amare ale celor ce fac unele ca acestea. Si, împreună cu Pavel, să zicem: „Clevetiti fiind, binecuvântăm, goniti, răbdăm, huliti, mângâiem. Ca niste gunoi ne-am făcut, tuturor de dispretuire.” Să nu fim osânditi împreună cu vrăjmasii lui Hristos, care, venind la Pilat, L-au defăimat pe Domnul, zicând: „Pe Acesta L-am aflat răzvrătind neamul nostru si oprindu-ne a da dajdie Cezarului, zicând că este El însusi împărat.” Iar El, ca un mielusel fără de răutate, răbda. Dumnezeului nostru, slavă!

(Proloage).

Niciun comentariu: