vineri, 18 octombrie 2024

Despre milostenie

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol si Evanghelist Luca si ale Sfantului Mucenic Marin cel Batran, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt despre un egumen, pe care l-a certat Hristos în chip de sărac.

La o mănăstire cu viată de obste era mai mare un oarecare egumen, având sub mâna sa frati nu mai putin de două sute; si acest egumen a fost la început iubitor de săraci, iar, mai pe urmă, iubitor de slavă s-a făcut: că avea mare dragoste spre bogati si spre dregători si aceia îl slăveau. La acesta a intrat în mănăstire Domnul, ca un bătrân sărac, si a zis portarului: „Mergi la egumen si-i spune: Un frate al tău a venit la tine, cu multă osteneală”. Si mergând, portarul a aflat pe egumen vorbind cu un bogat si, stând putin, i-a vestit lui de acel sărac, nestiind el că este Hristos. Iar egumenul se supără pe el zicându-i: „Nu mă vezi pe mine vorbind cu oamenii? De ce i-ai dat drumul? Nu mă supăra acum!” Si s-a dus portarul. Iar Domnul, Cel îndelung răbdător, îl astepta pe el până ce avea să iasă. Si, asteptând el ca la cinci ceasuri, a venit un oarecare bogat, pe care, îndată, egumenul însusi la întâmpinat în poartă. Si acolo, văzând pe egumen cu bogatii, Hristos cel bogat întru milă si prietenul celor smeriti, l-a rugat pe egumen, zicând: „Un cuvânt am pentru tine, părinte”. Iar el nici măcar nu s-a uitat, ci a mers cu bogatii la prânz. Si iarăsi, după masă, petrecând până la poartă pe acel bogat, s-a întors si nu a luat în seamă rugămintea bătrânului celui sărac si fără de răutate. Deci, făcându-se seară, nu s-a învrednicit a primi acel ceresc străin, Care S-a dus, zicând portarului: „Asa să spui egumenului: De vreme ce slava omenească o poftesti, iată de acum din toată tara Aceasta pe cei puternici voi trimite la tine, că dregătorii poftesti, iar bunătătile împărătiei Mele nu-ti trebuiesc. Că Eu venisem pentru ostenelile tale cele drepte si viata ta cea mai de demult, voind să-ti dau tie binecuvântare si n-ai voit-o”. Si asa s-a cunoscut că Cel ce venise în chip de sărac a fost Atottiitorul Hristos.

Aceasta auzind-o noi, fratilor, să nu ne întoarcem ochii de la cei săraci, că însusi Atottiitorul umblă în chip de sărac. Că cel ce dă săracului îi dă lui Hristos, în mâini, însă eu nu grăiesc acestea defăimând bogătia, ci învăt pe cei ce nu se pricep a petrece în bogătie, pe cei ce-si adună comori si-si pierd împărătia, urând pe săraci si dându-se în stăpânire diavolului. Drept aceea, vă rog pe voi fratii mei, auzind acestea, să fim milostivi, primitori de străini si iubitori de săraci, ca să ne învrednicim a primi bunătătile cele vesnice (Proloage).

Niciun comentariu: