luni, 7 octombrie 2024

Despre betie

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt al Sfântului Antioh, despre betie.

Betia este mai rea decât lăcomia si este defăimată foarte de Sfintele Cărti, că neprimit lucru este a se îndreptăti cineva cu betia, precum se si laudă cei fără de minte, de vreme ce cu încetul se îmbolnăvesc si sărăcesc. Deci, bun lucru este a bea putin, pentru slăbiciunea trupească. Că, precum pământul, la vreme fiind adăpat, creste curată sământa cea semănată întrânsul si cu dobândă, iar pamântul cel plin cu multă grăsime, creste numai buruieni si scai, asa si multa băutură pe cei fără minte îi duce spre ocară, iar pe întelepti, spre plângere. Că a zis Scriptura lui Dumnezeu: „Noe a fost un bărbat drept, dar, îmbătându-se, zăcea gol, si s-a batjocorit de Ham cel fără de minte, iar de fiii cei întelepti s-a acoperit.”

Să fugim, deci, fraŃilor, de dracul betiei, ca să nu fim batjocoriti de el, ca mai vârtos să ne trezim si să ne întărim, ca să fie întreg omul cel din lăuntru, precum si la Pilde ne învată Scriptura, zicând: „Să nu fii băutor de vin, că tot betivul sărac va fi.” Si iarăsi zice: „Pentru cine sunt suspinele, pentru cine văicărelile, pentru cine gâlcevile, pentru cine plânsetele, pentru cine rănile fără pricină, pentru cine ochii întristati? Pentru cei ce zăbovesc pe lângă vin” (Pilde 23, 29-30). Si a mai zis: „La vin nu te îmbărbăta, că pe multi i-a pierdut betia.” Si iarăsi: „Nu folosesc celui fără de minte mâncarea si băutura, că nebunie si ocară este betia. Si tot cel ce se amestecă cu dânsa, nu va fi întelept”. Iar Isaia, ocărând pe cei beti, le zice: „Vai de cei ce dis-de-dimineată aleargă după băutură îmbătătoare, vai de cei ce până seara târziu se înfierbântă cu vin!” (Is. 5,11). Iar loil le-a zis: „Desteptati-vă, betivilor, si plângeti. Si voi, băutorilor de vin, tânguiti-vă pentru vinul cel nou, căci vi s-a luat de la gură” (Ioil 1,5).

Cu adevărat, dar, a necredinciosilor si a oamenilor celor nebotezati le este veselia din betie, precum a zis si lov, rugându-se pentru oarecine: „Să rătăcească ca niste betivi. Iar, cei ce voiesc a vietui cu cinste si cu curătenie, de aceasta să se lase si pe calea cea dreaptă, fără poticnire, să meargă.” Si să ascultati pe Apostolul care zice: „Nu vă îmbătati de vin, întru care nu este mântuire”. Si iarăsi: „Betivii nu vor mosteni împărătia lui Dumnezeu.” Si încă a mai zis: „Că toate vătămările, cele cu chip de rusine, din betie se fac”. Pentru aceasta, nu fiti nebuni, ci cunoasteti care este voia lui Dumnezeu. Că însusi Domnul nostru Iisus Hristos ne-a poruncit tuturor, zicând: „Luati seama la voi însivă să nu se îngreuneze inimile voastre de mâncare si de băutură si de grijile vietii” (Luca, 21, 34).

(Proloage).

Niciun comentariu: