miercuri, 9 octombrie 2024

Despre fapta buna

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol Iacob al lui Alfeu si ale Sfintilor Cuviosi Andronic si Atanasia, Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt despre fapta bună pe care, câstigând-o, omul se mântuieste.

Sunt patru fapte bune de care se tine seama la mântuirea omului: postul, a se ruga adeseori Domnului, lucrarea mâinilor si curătia trupească; la acestea patru se împotriveste diavolul. Prin cea dintâi, adică prin mâncare, a ispitit pe Adam în Rai. Prin a doua, nerugându-se Domnului, i-a dat lui Adam rusine si teamă de Dumnezeu si I-a făcut a se ascunde si a nu veni înaintea Lui, ca nu cumva, închinându-se înaintea lui Dumnezeu, Adam, să primească iertăciune de păcatul său. Iar după ce a fost izgonit Adam gol din rai, încă si prin goliciunea aceea voia diavolul să-l surpe pe om în alt păcat, adică în deznădejde voia să-l ducă pe el. Dar iubitorul de oameni Dumnezeu, stiind mai dinainte facerea de rău a diavolului, a dat lui Adam lucrul, asezându-l pe om în Rai, ca să-l păzească si să-l lucreze, zicându-i: „Lucrează pământul din care ai fost luat!” Iar Adam, îngrijindu-se de lucru, a lepădat mestesugirea cea rea, a diavolului.

Deci, fiind biruit în aceasta, diavolul a semănat gând rău si în curătia trupească, că a făcut a se împodobi fetele lui Cain si a făcut să cadă în desfrânare cu dânsele pe fiii lui Set si a spurcat curătia trupească. Drept aceea si Scriptura zice: „Intrat-au fiii lui Dumnezeu la fiicele oamenilor.” Că atunci când omul îsi păzeste trupul curat, fiu al lui Dumnezeu este, nespurcând făptura mâinii lui Dumnezeu. Drept aceea, sârguiti-vă la lucrul mâinilor, ca nu în nelucrare să ne afle pe noi diavolii si să ne însele. Iar de va păzi cineva aceste patru fapte bune: postul, rugăciunea, lucrul mâinilor, curătia trupească, arătat este că fiu al Luminii si mostean al Împărătiei cerurilor este, întru Hristos Iisus Domnul nostru, Căruia se cuvine slava.

(Proloage).

Niciun comentariu: