luni, 28 octombrie 2024

Pilda

 Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Iachint, mitropolitul Tarii Romanesti, ale Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, ale Sfantului Mucenic Terentie, sotia sa, Neonila, si cei 7 fii si ale Sfantului Ierarh Firmilian, episcopul Cezareei Capadociei Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, învătătură a Sfântului Efrem, despre aducerea aminte de moarte.

Frate, asteaptă în fiecare zi iesirea ta si te găteste către călătoria aceea. Că, în ceasul întru care nu te astepti, înfricosătoarea poruncă va veni si, vai aceluia ce se va afla nepregătit. Iar de esti tânăr, de multe ori, vrăjmasul îti pune în gând, zicând: „Esti încă tânăr, îndulceste-te de dulcetile vietii si la bătrânete te vei pocăi. Că stii pe multi îndulcindu-se si de dulcetile acestea de aici si, la urmă pocăindu-se, dobândesc si bunătătile ceresti. Si tu ce voiesti, să-ti chinuiesti trupul încă din tinerete? Vezi, nu cumva si în boală să cazi.” Dar tu, stând împotrivă, zi vrăjmasului: „O, prigonitorule al sufletelor si luptătorule, încetează să-mi pui în gând unele ca acestea. Dar dacă mă va apuca moartea la tinerete si nu voi ajunge la bătrânete, ce voi răspunde înaintea judecătii lui Hristos? Că văd pe multi tineri murind si bătrâni îndelung trâind, că hotarul mortii nu-i asezat la cunostinta oamenilor. Deci, dacă voi fi luat, pot eu zice atunci Judecătorului: „Am fost luat fiind tânăr, ci slobozeste-mă, ca să mă pocăiesc?” Nicidecum. Ci, într-alt chip, văd cum Domnul, slăveste pe cei ce îi slujesc Lui din tinerete până la bătrânete. Că a zis către leremia Proorocul: „Adusu-Mi-am aminte de mila tineretelor tale si de dragostea faptelor tale.” Tu urmează calea lui Israel. Iar pe cel ce a urmat din tinerete până la bătrâneŃe gândul înselăciunii, Proorocul l-a mustrat, zicând: „Tânăr si tu fiind, învechitule în zile rele, acum te-au ajuns păcatele tale, care le-ai făcut mai înainte.” Pentru aceasta si Duhul Sfânt fericeste pe cel ce ridică din tinerete jugul lui Hristos, zicând : „Bine este bărbatului când va ridica jugul din tineretile lui.” Deci, depărtează-te, de la mine, iubitorule de fărădelege si viclean sfătuitor. Domnul Dumnezeu să strice măiestriile tale, iar pe mine, din vrăjmăsiile tale să mă scoată, cu a Sa putere si dar.

Deci, iubitule, să ai în minte pururea ziua sfârsitului tău, când vei zăcea pe rogojina ta, gata să mori. Vai, vai, ce fel de frică si de cutremur cuprinde pe suflet întru acel ceas! Si, mai vârtos, dacă îsi va cerceta cugetul de a făcut, sau nu, vreun bine în viata aceasta. Adică, dacă a răbdat vreun necaz si ocară pentru Domnul si cele plăcute înaintea Lui a făcut. Atunci, cu bucurie multă se suie în ceruri, de Sfintii îngeri fiind povătuit. Că precum cel ce se osteneste a lucra toată ziua, si asteaptă ceasul al doisprezecelea ca, după osteneală, să primească plata sa, si apoi să se odihnească, asa si sufletele dreptilor asteaptă ziua aceea. Iar sufletele păcătosilor se cuprind de multă frică si cutremur în acel ceas. Că ,precum un osândit, fiind prins de ostasi si dus la judecată, se teme si se clatină în toate părtile, socotind chinurile pe care le va pătimi, asa si sufletele osânditilor tremură cumplit, în ceasul acela, privind la nesfârsita muncă a vesnicului foc si la celelalte chinuri nesfârsite si.netrecute. Chiar de ar zice către cei ce-l silesc să meargă: „Lăsati-mă putin să mă pocăiesc”, nu are cine să-l audă, ci mai vârtos îi răspunde lui: „Când aveai vreme nu te-ai pocăit, acum făgăduiesti a te pocăi? Când îi era cu putintă nu te-ai nevoit, acum vrei a te nevoi, după ce s-au închis toate usile si a trecut vremea nevointei? Nu ai auzit pe Domnul zicând: „Privegheati, că nu stiti ziua, nici ceasul?” Acestea si altele ca acestea stiind, iubitule, nevoieste-te, până mai ai vreme, si făclia sufletului tău o păzeste nestinsă pururea, cu lucrarea faptelor bune. Că, venind Mirele si gata aflându-te, să intri împreună cu Dânsul în cămara cerească, împreună cu celelalte suflete ale fecioarelor celor ce cu vrednicie au vietuit pentru El, Căruia se cuvine slava în veci! Amin.

(Proloagele)

Niciun comentariu: