luni, 30 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (XII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei, si sora sa, Zenovia si ale Sfantului Apostol Cleopa, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 CEL CE IMPACA PE ALTII INMULTESTE DRAGOSTEA

          Nu m-am certat cu nimeni si n-am avut neintelegere cu nimeni. Nu numai ca i-am impacat pe cei certati, dar eu cautam ca nimeni sa nu supere pe altii si sa nu tina manie.

          Am iubit pacea si am fost in buna intelegere chiar cu cei ce nu voiau pacea. Am fost in pareri foarte unita cu toti cei ce slujesc lui Dumnezeu, iar cu cei rai m-am purtat cu blandete, pentru ca sa-i fac mai buni. Mai bine am cedat cea dintai, decat tinand la parerea mea sa-i vatam pe altii si sa stric dragostea.

          Inteleptul iubeste sa puna pace, pe cand prostul e iubitor de certuri. Cine n-are pace cu sine insusi, iubeste certurile si totdeauna are ceva de spus. Pentru ca el nu poate avea liniste si din cauza pacatelor sale sta ca in Iad, de aceea cauta sa-i tulbure si pe altii prin certuri invidiind linistea inimii lor.

          Fugi din locul unde nu este pace si paraseste-i pe cei ce iubesc certurile. Traieste in pace cu toti, dar nu din fatarnicie si prefacatorie, ci din duh de dragoste. Fugi de cei ce parasc, care sunt slugile satanei si aduc vesnic neintelegeri si banuieli.

          Cei ce vorbesc rau de altii, aratandu-ti greselile acelora, vor face la fel si cu tine, aratand altora greselile tale, pentru ca acestia nu respecta pe nimeni. Fiule, fii sigur ca cine nu are dragoste pentru altii, n-are sinceritate nici pentru tine. El vrea sa afle numai ce gandesti tu pentru a spune indata parerea ta altora si sa te puna in dusmanie cu ei.

          De crezi tuturor lingusitorilor, vei vedea in ce prapastie te arunci. Si de vrei sa stii totdeauna simturile altora, care nu te privesc, tu deja ti-ai pierdut pacea. Pacea cu cei drepti este bucuria cea mai mare, pentru ca ei se indeamna unul pe altul la virtute.

          Pacea cu cei pacatosi este un razboi, pentru ca ei se atata unul pe altul la distrugere.

          Cei ce slujesc cu credinta si cu evlavie sincera lui Dumnezeu, sunt cei ce se inteleg cu pace in toate. Sufletul nevinovat si inima smerita fac sa nu existe certuri si neintelegeri. Cei ingamfati si mandri se cearta usor, si cei ce sunt lipiti de cele pamantesti, repede se despartesc.

          Nu vorbi cu cei mai mari decat tine, ca vei fi tulburat si banuit, si nici cu cei mai mici decat tine, pentru ca ar fi rusine. Cauta sa-i impaci pe toti cei certati, cum faceau Sfintii mei, iar de nu te asculta, lasa-i in pace, pentru ca mai bine vei sta singur decat cu vorbaretul.

          Vei sti cum multi Sfinti n-au avut pace pana cand nu i-au vazut impacati pe oamenii ce se certau intre ei. Si n-ai vazut niciodata cum Sfantul Gherasim de la Iordan si Maria Egipteanca erau slujiti de cate un leu, cu care se intelegeau.

          Inainte de toate, potoleste-ti bine poftele tale si atunci vei reusi sa ajuti si pe altii, dandu-le pacea.

          Mai bine sa te pagubesti decat sa tulburi pacea aproapelui, si mai mult decat orice, lasa-te de parerea ta proprie, daca prin aceasta sufera slava lui Dumnezeu, si potriveste-te cu parerea altora, mai bine decat sa produci neintelegeri.

          Fa orice numai sa implinesti aceasta lege a dragostei, si-L vei vedea in cer pe Acela care este Dumnezeul pacii.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

2 comentarii:

Andreea Napirlica spunea...

Doamne ajută Maica Domnului să ne ajute pe toți

din casuta noastra spunea...

Amin!😘