marți, 24 octombrie 2023

SA URMAM MAICII DOMNULUI (VIII)

 Pentru rugaciunile Sfantului Mucenic Areta si ale Sfintilor Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SINGURATATEA AJUTA MULT EVLAVIA NOASTRA

          Nimeni nu-si pazeste bine sufletul, daca nu se retrage din mijlocul lumii. Cat de frumoasa este singuratatea, in care Dumnezeu ii vorbeste omului si face ca sufletul sa simta Duhul Sau.

          In nici un loc nu ma bucuram atat de mult ca in singuratate. Abia am avut trei ani, cand m-au scos parintii mei din lume si m-au dus la templu, unde mi-am aflat o chilie ascunsa. Mintea mea a fost totdeauna ridicata la Dumnezeu, dar niciodata asa de bine ca atunci cand eram departe de oameni.

          In singuratate am fost salutata de un Inger si am fost facuta Maica lui Dumnezeu.

          Fiule, de ai fi gustat si tu macar o data din comorile singuratatii, n-ai cauta sa stai cu oamenii si de ai fi vorbit numai o data cu un Inger din cer, cred ca n-ai mai petrece prin lume.

          Cate vorbe zadarnice si cate lucruri nu faci in lume care, sau nu-ti folosesc la nimic, sau de cele mai multe ori iti strica si-ti produc neplaceri si tulburari.

          De cate ori oamenii nu vad mizeriile tale si din acest motiv iti pierzi numele cel bun, pe care ti l-ai fi pastrat de n-ai fi iesit in lume.

          De cate ori nu vorbesti ceea ce apoi iti pare rau ca ai vorbit si de cate ori nu-ti umpli sufletul cu rautati pe care nu esti in stare sa le alungi. In singuratate nu ai suferi toate acestea, daca ai sti sa te linistesti.

          Dumnezeu nu este auzit acolo unde este zgomot si sufletul nu-si gaseste linistea unde este zgomot. Daca dupa lucrurile tale te-ai reculege in interiorul tau, ti-ai vedea lamurit toate greselile tale.

          De cate ori n-ai saruta peretii casei tale, care te tin departe de primejdiile lumii, de ai sti sa stai singur si ai iubi sfanta singuratate.

          Obisnuieste-te sa te retragi din invalmaseala lumii tulburate pentru a te gandi atent la sufletul tau.

          Atunci vei avea timp sa vorbesti cu tine insuti, cand vei fi departe de necazurile oamenilor. Vei reusi mai bine in lucrurile tale, cand le vei face in taina ta cu Dumnezeu.

          De nu poti sta totdeauna singur, cel putin sa stai cu oamenii buni si nevinovati, pentru ca si aceasta este un mod de singurate, deoarece cei putini si buni nu duc sufletul la lucruri usuratice.

          Nu face prietenii cu cei care nu merg pe calea cea dreapta a lui Dumnezeu.

          Urmeaza-ma pe mine!

 

(Viata, Urmarea si Psaltirea Maicii Domnului – Mama Noastra)

Niciun comentariu: