duminică, 8 octombrie 2023

DESPRE RUGACIUNE

 Pentru rugaciunile Sfintelor Cuvioase Pelaghia si Taisia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 TRIMITETI SOMNUL LA CEI CARE NU POT SA DOARMA

-Gheronda, de ce motaiesc atunci cand ma rog?

-Nu traiesti intens. Ai slabit vointa, iar acum mergi impinsa din spate. Daca esti nelinistita din cauza unei probleme care te preocupa, mai poti sa dormi? Vezi, unul din recunostinta fata de binefacatorul sau nu poate sa doarma o noapte intreaga, ca sa faca rugaciune pentru el. Dupa aceea trebuie sa cugete: “Bine, pentru omul care mi-a facut un bine am privegheat dar pentru Dumnezeu, care S-a rastignit pentru mine, nu pot sa priveghez ca sa-I fac pe plac?

-Gheronda, se poate ca toropeala sa vina din slabiciune trupeasca?

-Da, uneori toropeala vine si din istovire, din hipotensiune sau din hipotermie, etc., sa afle fiecare pricina si sa procedeze ca atare.

-Gheronda, cum poate sa-l ia somnul pe cineva, desi se roaga cu durere pentru o problema?

-Daca, intr-adevar, exista durere pentru acea problema, atunci nu-l prinde somnul pe om. Este nevoie insa sa se sileasca putin pe sine. Daca atunci cand se roaga este in chilie, sa arunce putina apa pe fata, ca sa plece somnul.

-Ma cuprinde motaiala la privegheri. Ce sa fac?

-S-o zdrobesti. In biserica omul motaie pentru ca se linisteste sufleteste si oboseste trupeste. Dar cand te straduiesti sa nu te ia somnul, atunci acesta cedeaza si pleaca. Desigur, dupa vreo doua-trei ceasuri iarasi motai, insa somnul acesta este greu si-l alungi cu mai multa greutate. Dar cu staruinta este alungat si el. Daca pleaca primul si al doilea tren al motaielii, s-a terminat, somnul a plecat.

-Gheronda, se poate ca la o priveghere sa ma straduiesc si doua ceasuri ca sa alung somnul.

-De ce nu-l trimiti la spitale, la psihiatrii? Sa spui: “Dumnezeul meu, daruieste somn tuturor celor care nu pot sormi, fie pentru ca sufera, fie pentru ca au nervii incordati”. Sa faci din somn o tableta si s-o trimiti, prin rugaciune, tuturor celor nu pot dormi si se chinuiesc, sarmanii, iar tu zi si noapte sa-L slavesti pe Dumnezeu.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

Niciun comentariu: