miercuri, 4 octombrie 2023

DISPOZITIE PENTRU RUGACIUNE

 Pentru rugaciunile Sfantului Sfintit Mucenic Ierotei, episcopul Atenei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SA AI DISPOZITIE SA INCEPI

 -Gheronda, de ce am nepasare?

-Ne-pasare? Pentru ca iti lipseste pasarea. Se vede ca nu te-ai indulcit de cele duhovnicesti.

-Gheronda, dupa o perioada de nepasare, ma ajuta sa incep treptat nevointa? Adica intr-o zi sa fac un sir de boabe de rugaciuni, a doua zi doua, etc.?

-Ca sa pui inceput bun, trebuie sa ai dispozitie sa incepi si sa te silesti putin pe tine insuti. Chiar de-ar fi cineva frant de oboseala, daca se va sili putin pe sine, oboseala va trece si se va simti bine. Aceasta mica stradanie pe care o face are mare importanta, pentru ca Dumnezeu nu asteapta decat dispozitia noastra pentru ca El sa poata interveni. Si aceasta este ceea ce ne va mantui, dumnezeiasca interventie.

-Gheornda, chiar si atunci cand am timp, nu am chef de cele duhovnicesti.

-Ei, se intampla cateodata sa avem aceasta lipsa de dispozitite, insa este trebuinta de putina silire. Cand cineva este indispus, de obicei nu are pofta de mancare, dar se forteaza si mananca. Are sau nu are pofta, mananca ceva usor la inceput, pentru ca altceva nu-i primeste stomacul, si incet-incet ii vine pofta. Cum sa se puna pe picioare daca nu va manca? Asa si tu, nu trebuie sa te lasi pe tine insati prada trandaviei, pentru ca te vei distruge. Sa incepi cu hrana duhovniceasca usoara, ca sa-ti revii treptat. Sa te straduiesti putin cate putin ca sa incepi.

-Cu adevarat, Gheronda, imi este foarte greu sa-mi incep indatoririle duhovnicesti.

-Da, pentru ca uleiurile tale sunt inghetate. Sa faci putine metanii, putin studiu, ptuin “Doamne Iisuse” ca sa ti se incalzeasca inima. Sa spui:”voi face numai cinci metanii”. Daca-ti va porni motorul, dupa aceea nu-l vei mai putea opri, ci va trebui sa-l franezi.

.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

2 comentarii:

Daniela spunea...

Frumoasă comparația cu hrana trupească. Să ai o zi binecuvântată!😘

din casuta noastra spunea...

Si tie iti doresc la fel Daniela!😘