joi, 5 octombrie 2023

HRANA PENTRU SUFLET

 Pentru rugaciunile Sfintei Mucenite Haritina si ale Sfintilor Cuviosi Daniil si Misail de la manastirea Turnu, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SA-I DAM SUFLETULUI HRANA PE CARE O DORESTE

 -Gheronda, atunci cand nu am pofta de cele duhovnicesti, cum sa pun inceput bun?

-Sa faci un lucru duhovnicesc care te multumeste si astfel iti va veni pofta si pentru celelalte. Sa intinzi masa duhovniceasca si vei afla ce alege pofta ta. Vrei sa citesti putin? Vrei sa faci un sirag de “Doamne Iisuse”? Vrei sa faci un Paraclis? Vrei sa citesti la Psaltire sau sa faci cateva metanii? Daca nu ai pofta de nimic, ei, atunci iti trebuie bataie.

-Gheronda, pot sa incep de la lucrul de mana?

-Poti, dar in acelasi timp sa rostesti si “Doamne Iisuse”.

-Dar nu cumva, facand ceea ce ma multumeste, fac voia mea?

-Asculta, in cele duhovnicesti trebuie sa-i dam sufletului hrana pe care o doreste si o cere el singur. Asa se indulceste, se hraneste si este indemnat sa faca mai multe nevointe duhovnicesti. Vezi, atunci cand ne imbolnavim si organismul cere ceva, ii dam ceea ce ne cere, ca sa ne facem bine. Cand eram mic m-am imbolnavit de anemie si ceream sa mananc lamaie. Parintii mei, nestiind daca am voie sa mananc lamaie, nu mi-au dat, ci asteptau sa vina medicul. In cele din urma, cand a venit medicul, mi-a recomandat sa mananc lamaie, pentru ca organismul meu avea nevoie de vitaminele pe care le contine lamaia.

-Gheronda, in aceasta perioada, pentru a infrunta nepasarea, m-am straduit sa respect un program.

-E bun programul, insa mai intai trebuie sa intre in lucrare inima si apoi programul.

-Gheronda, n-ar fi bine sa-mi randuiti Sfintia Voastra un program?

-Programul pe care ti-l randuiesc este sa faci lucrul duhovnicesc care te multumeste. Sa nu te stresezi, ci sa cercetezi ce fel de hrana duhovniceasca are nevoie sufletul tau si pe aceasta sa i-o dai. Cand simti nevoia sa canti, sa canti; cand te atrage studiul, sa citesti; cand te atrage Rugaciunea lui Iisus, sa rostesti Rugaciunea. Sa faci orice alt lucru duhovnicesc, numai sa nu te constrangi pe tine insati. Cred ca ai inteles. Sa procedezi in felul acesta acum, la inceput, pana ce ti se va indulci sufletul, dupa care vei intra intr-o randuiala duhovniceasca care te va atrage de la sine. Nu te nelinisti, caci, cu Harul lui Dumnezeu, va porni motorul tau si vei alerga.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

 

 

 

 

Niciun comentariu: