Fursecuri fara
gluten
In urma unor investigatii a rezultat
faptul ca sotul meu are intoleranta la gluten. Deci, nu mai poate consuma nimic
cu gluten. Asa ca, pentru mine este o noua provocare. Aceea de a face preparate
fara gluten. Si am zis sa incep cu ceea ce este mai usor: fursecuri. Astfel,
reteta despre care v-am povestit aici, am adaptat-o folosind acest tip de faina
de hrisca.
Inlocuind faina de grau cu faina de
hrisca in aceeasi cantitate, aluatul a fost putin mai subtire, insa fursecurile
s-au asezat mai bine in tava. Am mai pus o lingura de faina de hrisca (aproximativ
20 grame), aluatul a fost similar cu cel preparat din faina de grau, insa
fursecurile au iesit putin mai “ciufulite”. Deci voi ramane la prima varianta: la
faina de hrisca voi folosi cantitatea prevazuta in reteta pentru faina de grau.
Concluzia sotului si a fiicei, dupa ce
au servit din fursecuri a fost aceea ca cele fara gluten sunt mai gustoase.
Reteta:
Ingredientele
- 4 oua,
- 250 gr zahar;
- 400 gr faina;
- 250 ml ulei;
- Esente
- Un praf sare.
- Optional: gem; ciocolata topita; nuca; nuca de cocos sau nuca macinata; glazura cu cacao
Modul de preparare:
- Se sparg ouale se sparg intr-un castronel.
Se adauga un praf sare si esentele si se amesteca putin;
- Se adauga zaharul si se amesteca cu mixerul foarte bine pana cand acesta se topeste, iar compozitia capata consistenta unei creme galben deschis;
- Se adauga uleiul putin cate putin, amestecandu-se continuu;
- La sfarsit se adauga faina cernuta si se omogenizeaza compozitia.
-
- Din compozitia astfel pregatita se ia cu lingurita de pe marginea castronului (lingurita se umple doar pe jumatate) si se pune in tava neunsa, la distanta, pentru ca ele vor creste. Inainte de a le pune la copt, se poate pune deasupra putin rahat sau o bucata de miez de nuca, sau pot fi lasate simple.
- Se introduc in cuptorul incalzit si se coc la o temperatura de 150-160 grade, timp de 5-6 minute, pana cand devin usor aurii pe margine (depinde de fiecare cuptor).
- Cand fursecurile din cuptor sunt gata, se scot imediat, trecand usor cu un cutit pe sub ele si se pun pe un platou mai mare (nu se pun unele peste altele);
- Dupa ce fursecurile s-au racit, ele se pot servi in numeroase feluri:
o Se unesc doua cate doua, lipindu-se cu gem;
o Se glazureaza cu ciocolata topita la baine-marie;
o Se glazureaza pe jumatate cu glazura si se tavalesc prin nuca macinata sau nuca de cocos.
6 comentarii:
După aspect par a fi și delicioase!
Cum s-a manifestat aceasta intoleranta la gluten a soțului dvs?
Andreea, sotului meu ii plac mai mult acestea fara gluten.
Tot timpul se simtea balonat si avea din cand in cand dureri sus, in partea stanga. In urma unui control efectuat la Transilvania Healing Centre din Cluj a rezultat faptul ca aceste simptome sunt date de intoleranta la gluten.
Mulțumesc!
Și eu când am ajuns in oct la Dr nutriționist mi-a propus niste analize genetice pt a depista intolerantele alimentare, dar nu le-am făcut și din neîncredere dar și pt că erau prea costisitoare
Uff..chiar că e o adevărată provocare!
Cam toate au gluten de pe piata!
Asa este Tantica, sunt foarte putine produse fara gluten, iar unele dintre ele au un gust ciudat si sunt pline de chimicale. Cea mai mare provocare mi se pare aceea de a face paine fara gluten. Ma rog la Dumnezeu sa imi dea curaj sa incerc.
Trimiteți un comentariu