PRIMA LECTIE A
ATELIERULUI DE GATIT: FURSECURI
Sambata,
dupa ce m-am intors de la socrii mei, unde am facut parastasul de 5 ani al
bunicii sotului meu, au venit amicele lui Mihai, Loredana si Stefania, pentru a
gati.
Stiindu-le
dornice sa inceapa, le-am trimis inca de joi o selectie cu retete usoare de
aperitive, ciorbe, mancaruri si prajituri, pentru a-si alege de acolo o reteta.
Asa
cum ma asteptam, au ales o reteta de dulciuri si anume: fursecuri.
Cu
ochii pe reteta, am facut primul pas si anume: pregatirea ustensilellor si a
ingredientelor.
I.
Ca ustensile
avem nevoie de:
-
Un castron
de inox sau plastic, ceva mai incapator;
-
Un castronel
micut pentru oua;
-
Mixer;
-
Lingurita;
-
Tava
pentru copt;
-
Cutit
pentru scos fursecurile din tava;
-
Platou;
-
Craticioara
pentru baine-marie
-
Castron
inox sau o alta craticioara pentru topit ciocolata
Ingredientele folosite sunt:
-
4
oua, pe care,in prealabil, le-am spalat cu un burete;
-
250
gr zahar;
-
400
gr faina;
-
250
ml ulei;
-
Esente
(fiecare dupa gustul ei: Loredana a folosit menta, iar Stefania rom);
-
Un praf
sare.
-
Optional:
gem; ciocolata topita; nuca; nuca de cocos sau nuca macinata; glazura cu cacao
Dupa
ce am pregatit tot ceea ce este necesar, am trecut la pasul doi: pregatirea
propriu-zisa.
II:
Modul de preparare:
-
Se pregateste
cuptorul, incalzindu-l la o temperatura de 100 grade.
-
Se cantaresc
toate ingredientele;
-
Se sparg
ouale se sparg intr-un castronel si se verifica daca sunt bune. Dupa aceasta
verificare, se rastoarna in castronul pregatit pentru fursecuri. Cojile de ou
nu se arunca, intrucat uscate si pisate reprezinta un foarte bun ingrasamant
pentru plantele si legumele iubitoare de calciu (trandafiri; rosii, etc);
-
Se adauga
un praf sare si esentele si se amesteca putin;
-
Se adauga
zaharul si se amesteca foarte bine pana cand acesta se topeste, iar compozitia
capata consistenta unei creme galben deschis;
-
Se adauga
uleiul putin cate putin, amestecandu-se continuu;
-
La sfarsit
se adauga faina cernuta. In orice preparat faina se cerne din doua motive:
o
In primul
rand, eventualele impuritati nu ajung in preparat;
o
In al
doilea rand aceasta se aereaza, astfel ca permite preparatului sa creasca mai
usor.
-
Se
amesteca compozitia foarte bine.
-
Din compozitia
astfel pregatita se ia cu lingurita de pe marginea castronului (lingurita se
umple doar pe jumatate) si se pune in tava neunsa, la distanta, pentru ca ele
vor creste. Inainte de a le pune la copt, se poate pune deasupra putin rahat
sau o bucata de miez de nuca, sau pot fi lasate simple.
-
Se
introduc in cuptorul incalzit si se coc la o temperatura de 150-160 grade, timp
de 5-6 minute, pana cand devin usor aurii pe margine (depinde de fiecare cuptor).
-
Intre
timp, se pregateste urmatoarea tava cu fursecuri.
-
Cand
fursecurile din cuptor sunt gata, se scot imediat, trecand usor cu un cutit pe
sub ele si se pun pe un platou mai mare (nu se pun unele peste altele);
-
Dupa
ce fursecurile s-au racit, ele se pot servi in numeroase feluri:
o
Se unesc
doua cate doua, lipindu-se cu gem;
o
Se glazureaza
cu ciocolata topita la baine-marie;
o
Se glazureaza
pe jumatate cu glazura si se tavalesc prin nuca macinata sau nuca de cocos.
Fetele
le-au glazurat cu ciocolata alba si neagra, topita la baine-marie.
Pentru
topirea ciocolatei la baine-marie se procedeaza in felul urmator:
-
se
ia o cratita, se pune apa un sfert si se pune pe foc.
-
Intr-o
alta craticioara ce trebuie sa astupe perfect gura cratitei cu apa, se pune
ciocolata razuita sau maruntita foarte bine amestecata cu 2-3 linguri ulei.
Daca ciocolata se pune intreaga exista riscul ca, pana se topeste toata, o
parte din ea sa se branzeasca.
-
Cand
apa clocoteste, se stinge focul si se aseaza craticioara cu ciocolata maruntita
deasupra. Se amesteca continuu, pentru a se topi cat mai repede.
-
Fursecurile
se aseaza pe un gratar (este foarte bun cel de la cuptor) si, cand ciocolata
s-a topit, se glazureaza desenand diverse jocuri de linii.
-
Dupa
ce glazura s-a intarit, fursecurile se pot aseza pe platoul de servire, chiar
si unele peste altele.
Poze
nu am, pentru ca principalul scop al acestui atelier este ca fetele sa invete
sa gateasca, insa va pun o poza mai veche pe care o am cu aceste fursecuri.
Fursecurile
astfel preparate pot fi puse la pachetelul de scoala, pot fi luate la serviciu,
inlocuind cu succes numeroase alte variante mai mult sau mai putin sanatoase.
Pentru
data viitoare, le-am rugat pe fete sa aleaga o reteta de mancarica.
Va
astept si pe voi sa incercati reteta si sa imi spuneti parerea voastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu