luni, 13 februarie 2023

POVESTIRE

 

“PARINTELE DOMETIE, ROMANUL”

Stand de vorba cu un grec care lucreaza de mic in Sfantul Munte, mi-a povestit ca, pe cand era tanar, l-a cunoscut pe parintele Dometie, romanul care a vietuit la Chilia Sfantului Ipatie de pe teritoriul Manastirii Vatopedu. Mergea de multe ori la parintele si-l ajuta la treaba.

Odata, pe cand se afla in port si descarca saci de pe catari, mai era acolo un alt om care avea probleme mari cu stomacul. Dupa ce au terminat de descarcat, omul bolnav s-a pus jos deoarece avea mari dureri. Vazandu-l, parintele Dometie, care se afla in apropiere, l-a intrebat ce s-a intamplat. Acesta i-a zis:

-Lasa-ma, parinte, ca nu mai pot. Daca iti spun ce am, ma poti ajuta cu ceva? Am fost la toti doctorii si nu m-a ajutat niciunul!

Atunci parintele i-a zis sa aiba incredere in Dumnezeu si l-a luat la chilia lui, tratandu-l cum a stiut el si, in scurt timp, i-a trecut durerea. Povestea omul acela mai tarziu ca de atunci nu a mai avut probleme cu stomacul.

Un alt caz a fost cu copilul unui bogatas care era paralizat. Dupa ce a fost pe la mai multi doctori, l-a indrumat cineva si la parintele Dometie. La inceput ezita sa vina, dar, pana la urma, a venit, gandindu-se ca nu are nimic de pierdut, copilul fiind adus cu targa. Dupa o luna si ceva, copilul a plecat din Sfantul Munte pe picioarele lui.

Aceste minuni mi le-a povestit grecul cu lacrimi in ochi, spunand ca nu poate sa le uite deoarece le-a vazut chiar cu ochii lui.

(Monah Pimen Vlad-Povestiri duhovnicesti).

Niciun comentariu: