marți, 10 septembrie 2024

La plimbare

 Plimbare prin Bacau

A doua parte a concediului am petrecut-o pe meleaguri moldovene. Daca, in fiecare an, in concediile de la munte am facut kilometri intregi pentru a cunoaste cat mai mult zona respectiva, anul acesta am ales sa ne odihnim. Si totusi, nu am ramas doar in statiune, ci am facut si mici plimbari cu masina. O astfel de plimbare a fost prin orasul Bacau. Am ajuns in oras, am parcat masina (am gasit loc de parcare relativ usor) si am pornit la drum fara a avea o directie anume. Am admirat si am intrat sa ne inchinam si sa multumim lui Dumnezeu pentru toate, atat in biserica Sfantul Nicolae, cat si frumoasa catedrala. Ambele adevarate bijuterii, prima construita in perioada 1838-1848, cea de-a doua aflata in plin proces de constructie.

Catapeteasma bisericii Sfantul Nicolae este o adevarata bijuterie.

Catedrala, la randul ei, desi nu este terminata (din lipsa de fonduri), are o frumoasa biserica la subsol.


Am continuat plimbarea prin centrul orasului si am ajuns in….piata. Da, ne-am plimbat prin piata si ceea ce am vazut ne-a placut: foarte multa curatenie si marfa de calitate. Piata este inconjurata de un bazar unde gasesti cam tot ceea ce doresti. Am gasit chiar si o “alee” a croitorilor”. Adica un colt al bazarului unde erau mici ateliere de croitorie sau de retusuri.

De la piata, printre blocuri, am ajuns iar in centrul orasului si am gasit o librarie. O adevarata librarie, un spatiu foarte generos pentru carti, jucarii, papetarie. La parter o multime de jocuri pentru toate varstele si pentru toate buzunarele si, bineinteles, foarte multe rechizite.

La etaj, acelasi spatiu generos ca si la parter, insa numai pentru carti. Si, oameni care chiar citesc. Nu eram singuri, erau si alte persoane, care cautau, rasfoiau si cumparau cărți.

Cu cateva carti si jocuri achizitionate am revenit in centrul orasului. Plimbarea prin acest frumos si curat oras, soarele de toamna destul de fierbinte, ne-au provocat sete si dorinta de a sta putin la umbra. Nu a fost greu sa rezolvam aceste doua mici “probleme” aparute, pentru ca aici, in centru, am intalnit cateva ceainarii, pizzerii si cofetarii cochte. Am ales sa servim o cafea si un fresh la Tucano Coffe.

Dupa ce ne-am racorit si odihnit, am pornit mai departe pentru a vizita casa lui George Bacovia. Dar, despre aceasta in alta postare.

Am încheiat plimbarea indreptandu-ne spre mașină prin parcul din apropierea Catedralei. Aici se afla o statuie a Regelui Ferdinand și Reginei Maria.




4 comentarii:

Tandreţe spunea...

Frumoasă plimbare!
Amintiri dragi pentru mai târziu!
Săptămână binecuvântată, Ioana!

CARMEN spunea...

Frumoasa fila de jurnal! O minunata zi de concediu.
Sa ai parte mereu de zile frumoase!

din casuta noastra spunea...

Asa este Lili, adunam amintiri care ne bucura sufletul.
Și ție îți doresc o săptămână plină de bucurii.❤️🤗

din casuta noastra spunea...

Și ție îți doresc zile senine și pline de bucurii.🤗❤️