vineri, 20 septembrie 2024

Castelul Ghika din Dofteana

 Castelul Ghika de la Dofteana

Un alt obiectiv pe care ne-am propus sa-l vizitam a fost “Castelul Ghika din Dofteana”, ce reprezinta un vechi castel de vanatoare construit in 1887 de Nicolae D. Ghika.



Initial a fost construita hulubaria (o locuinta cu nivel parter si etaj, care astazi este pensiune) si, ulterior a fost construit castelul. Pentru constructia acestuia Nicolae Ghika a folosit un arhitect italian si mesteri straini. Din pacate, istoria castelului este destul de sumbra. Astfel, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in perioada anilor 1941-1944 aici a fost comandamentul Wehrmachtului, fiind ulterior devastat de armata sovietica. In perioada comunista castelul trece in proprietatea statului si are diverse intrebuintari devenind: spital TBC, casa de copii si sanatoriu de reumatologie infantila. Intrucat dupa anul 1989 nimeni nu a solicitat retrocedarea castelului, acesta a ramas in proprietatea Primariei pana in anul 2000 cand a fost vandut, in prezent fiind proprietate privata. Aceste informatii sunt prezentate sub forma de tablouri la intrarea in castel.


Castelul poarta “ranile” schimbarilor si degradarii suferite de-a lungul timpului. Eu una imi doresc ca noii proprietari sa il aduca la frumusetea de odinioara.






Domeniul pe care este construit castelul dispune de lac si de un parc imens prin care nu ne-am putut plimba din cauza ploii torentiale.





Familia Ghica a fost destul de numeroasa si membrii ei, de-a lungul timpului, au influentat de multe ori istoria tarii. Unul dintre membrii acesteia a fost printul Ghika din Comanesti sau Ghika Comanesteanu

Printul Dimitrie Ghika din Comanesti, tatal lui Nicolae Ghika (cel care a construit castelul) a fost doctor in drept al Universitatii din Berlin, prefect de Bacau, deputat in Parlamentul Romaniei, magistrat. In acelasi timp insa, a fost un mare iubitor de natura, participand la numeroase expeditii in tara si in afara tarii. Impreuna cu fiul sau Nicolae Ghika a condus expeditia stiintifica din Somalia din anul 1895, de unde au fost aduse trofee din lumea animalelor, care au fost donate muzeului Grigorie Antipa, dar si trofee din lumea plantelor, ei fiind primii romani care au facut o calatorie stiintifica in Africa.

Nicolae Ghika, fiul lui Dimitrie Ghika, a fost atasat diplomatic la Paris, guvernator al Bnacii Natiunii, presedinte al Fondului Forestier al Romaniei si ministru in guvernul Marghiloman. Insa a fost si un renumit explorator, participand la numeroase expeditii stiintifice, in urma carora a avut rezultate remarcabile.

A fost casatorit cu Ioana Ghika Comanesti, nascuta in comuna Bolintin, judetul Ilfov. Ioana Ghika a fost una dintre cele mai mari compozitoare de muzica religioasa. Batranii comanesteni isi aduc si azi aminte de “Printesa Ioana”.

Niciun comentariu: