sâmbătă, 28 septembrie 2024

Despre judecarea aproapelui

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Hariton Marturisitorul, ale Sfantului Proroc Baruh si ale Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul din Cipru, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt al Sfântului Evagrie, despre faptul de a nu judeca pe aproapele.

Vezi vreun păcat mai greu, decât a judeca pe aproapele? Ce, dar, este mai greu decât acela? Că asa îl urăste Dumnezeu si se întoarce de la unul ca acela, precum urăste cineva pe un vrăjmas al său. Deci, oare, nu suntem datori a ne cutremura si a ne teme? Că stiti ce s-a întâmplat staretului aceluia care, auzind de un frate de căzuse în desfrânare, zisese: „O, rău a făcut!”. Oare, nu stiti cât de înfricosător grăieste de dânsul în Pateric? Că a adus îngerul sufletul fratelui ce gresise si i-a zis lui: „Vezi, cel pe care l-ai osândit, a adormit. Deci, unde poruncesti ca să-l pun, întru împărătie sau la osândă?” Si, iarăsi, a zis îngerul către staretul acela: „De vreme ce tu esti judecător dreptilor si păcătosilor, spune, ce poruncesti pentru acest smerit suflet? Oare, îl vei milui pe el sau chinurilor îl vei da?” Si asa, acel staret se minuna si se înspăimânta de o hotărâre îngerească, precum aceea. Si si-a petrecut cu suspinuri si cu lacrimi cealaltă vreme a vietii sale si se ruga lui Dumnezeu cu multime de osteneli, ca să-l miluiască pentru păcatul acela. Si a căzut el cu fata sa la picioarele Sfântului înger si a luat iertăciune. Si, iarăsi, i-a zis lui îngerul: „Iată, ti-a arătat tie Dumnezeu ce este mai greu, adică, aceasta de a judeca pe fratele tău si niciodată, iarăsi, să nu faci lucrul acesta. Iată, de acum iertat esti.”

Si dintr-această vreme, niciodată nu a încetat sufletul bătrânului dintr-un plâns ca acela, până ce a murit. Apoi, ce vom lua noi, osândind pe aproapele? Ci, ni se cade nouă, fiecăruia, fratilor, a lua aminte de la noi însine pentru ale noastre păcate. Că, lui Dumnezeu unuia este cu putintă a îndrepta sau a osândi, Celui ce stie asezarea fiecăruia si puterea, precum Acela singur stie. Că în alt fel judecă pe episcop, în alt fel pe domn si pe boier, în alt fel judecă pe egumen si în alt fel pe ucenic, în alt fel pe bătrân si în alt fel pe tânăr, în alt fel pe bolnav si în alt fel pe cel sănătos. Si cine va putea să stie acele judecăti ale Lui, fără numai El singur, Cel ce a făcut toate si stie toate?

(Proloage).

Acatistul zilei

Niciun comentariu: