vineri, 27 septembrie 2024

Despre smerenie

Pentru rugaciunile Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti si ale Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

Întru această zi, cuvânt din Pateric, despre smerenie.

Erau doi frati călugări, care, de multă vreme, vietuiau cu dragoste împreună, amândoi la un loc. Iar vrăjmasul diavol, pizmuind traiul lor cel bun, a vrut să-i despartă pe ei, unul de altul. Deci, a făcut între ei o pricină ca aceasta: fratele cel mic a aprins lumânarea si a pus-o pe ea la locul ei, iar diavolul, făcând pacoste, a prăvălit lumânarea jos si s-a stins. Ci fratele cel mai mare, mâniindu-se foarte din aceasta, a lovit cu patimă pe fratele său cu palma peste obraz, iar acesta, cu smerenie, s-a închinat lui până la pământ, zicând: „Iartă-mă frate, că te-am supărat, ci asteaptă putintel si iar o voi aprinde”. Dar puterea lui Dumnezeu a pedepsit pe acel diavol până ce s-a făcut ziuă. Iar dacă s-a făcut ziuă, a mers acel diavol în capistea idolească si se jeluia mai marelui său, spunându-i lui toată întâmpIarea ce a vrut să facă si ce a făcut acelor călugări si cum s-a smerit călugărul cel mai mic, celui mai mare si cum, pentru smerenia aceluia, puterea lui Dumnezeu l-a pedepsit pe el, până la ziuă. Acestea spunându-le, diavolul se jeluia stăpânului său în capistea idolească, iar slujitorul cel idolesc, întâmplându-se atunci acolo în capiste, a auzit cele ce se jeluia acel drac si se mira de neputinta lor. Deci, smerindu-se în inima lui, s-a dus la o mănăstire si s-a făcut călugăr iscusit si smerit si spunea fratilor, zicând: „Smerenia risipeste puterea vrăjmasului, că eu am

auzit dracii grăind si vorbind între dânsii si zicând: De vom face tulburare si vrajbă între călugări si de se va întoarce unul dintr-însii si, smerindu-se, se va închina fratelui său, atunci acela toată puterea noastră risipeste”.

Aceasta auzind noi, fratilor, să ne silim să câstigăm smerenia, care risipeste puterea diavolului, si asa, Dumnezeul păcii va fi cu noi si ne va feri pe noi de tot latul vrăjmasului. Dumnezeului nostru, slavă în veci! Amin.

(Proloage).

Acatistul zilei

Niciun comentariu: