joi, 19 septembrie 2024

La plimbare (I)

 La drum prin Moldova

Intr-o dimineata ploioasa de inceput de septembrie, am pornit din Slanic Moldova cu gandul de a vizita noi locuri din frumoasa Moldova. De data aceasta am vizitat orasul Moinesti, un orasel mic, insa foarte curat, cu multe magazine micute, aprovizionate cu fel de fel de produse la preturi accesibile, dar si cu mici afaceri. La tot pasul intalnesti brutarii, patiserii, librarii, mici magazine de cartier si multe altele. Profitand de faptul ca ploaia s-a oprit si imbiati de mirosul de covrigi si gogosi, am savurat si noi cate o gogoasa.

Am continuat plimbarea si am ajuns si aici in ….. piata. Pe mica straduta ce duce la piata acoperita, am intalnit, de o parte si de cealalta mici magazine cu produse alimentare locale. Printre ele, se afla si o cofetarie micuta si cocheta numita sugestiv “Mii si mii de gusturi”, unde am savurat o cafeluta fara cofeina, dar si o delicioasa inghetata artizanala de post – curcubeu pe cerul gurii.

Ne-am mai fi plimbat, insa ploaia ne-a trimis spre statiune. La iesirea din micul oras, ne-a atras atentia un indicator: “Manastirea Sfantul Sava” Berzunti, asa ca….reconfigurare traseu. Cand am ajuns la manastire ploaia s-a oprit si am reusit sa o vizitam. Manastirea este o veche vatra monahala ce poarta numele sihastrului care a locuit aici in urma cu 400 de ani – pustnicul Sava.



O alta oprire a fost la manastirea Cotumba din comuna Agas, o veche manastire construita de domnitorii moldoveni pentru odihna calatorilor. Din pacate, ca si in cazul altor manastiri, regimul comunist si-a spus si aici cuvantul, ea fiind transformata in biserica de mir. Asa cum ne-a povestit maicuta de la biserica, dupa Revolutie s-a lucrat din greu, insa cu ajutorul Bunului Dumnezeu, noua manastire are un mic paraclis, chilii, iar biserica mare este aproape terminata si ea. Intrand in curte pe langa chilii, am avut senzatia ca am ajuns in rai: multime de flori de toate culorile, custi cu puisori de gaina ce se incalzeau la soare, cateva maicute ce roboteau ca albinele, soarele care ne mangaia cu razele sale (aici nu ne-a mai intampinat ploaia), totul arata pace, liniste si bucurie. Timpul se oprise in loc. De mult nu am vazut fluturi asa de multi ca aici.









PS: o postare intarziata din concediu

Niciun comentariu: