joi, 26 septembrie 2024

IN VIZITA LA CSIKI SOR (II)

IN VIZITA CSIKI SOR

Suntem consumatori de bere Csiki Sor, ne place, o savuram cu placere si o preferam altor beri, asa ca ne-am bucurat de posibilitatea unei vizite in fabrica.

Deci, la plecarea de la Slanic Moldova, am facut un mic ocol si o oprire la fabrica de bere artizanala Csiki Sor din Sansimion. Asa cum ii sta bine unei fabrici, la intrare este magazinul de desfacere, de unde se poate achizitiona oricare din cele 12 tipuri de bere produse in fabrica, dar și multe alte produse specifice consumului de bere 


Vizita a inceput, cum e si firesc, cu o mica degustare de bere. Un pahar de bere, la alegere, din cele trei aorme oferite: Gold, Silver si cu aroma de zmeura. Noi am optat pentru cea cu aroma de zmeura.

 



Fabrica este construita intr-o veche zona industriala.

Intreg procesul de productie din cadrul fabricii este automatizat, astfel ca, pe intreg parcursul productiei, nimic nu intra in contact cu aerul sau oamenii. Doar la sectia de ambalare, depozitare si incarcare se foloseste forta de munca.






Pe parcursul vizitei ne-a fost explicat intregul proces de fabricatie, de la achizitionarea materiilor prime si pana la ambalare si desfacere.

Berea este produsa dupa o foarte veche reteta bavareza, iar ingredientele sunt: apa, hameiul, orzul si drojdia. Absolut nimic chimic nu intervine in procesul de fabricatie. Acesta este si motivul pentru care nu se produce bere fara alcool.

Hameiul se achizitioneaza sub forma de paleti. Este foarte amar si el reprezinta condimentul berii.

Orzul se foloseste pentru malt si el este cel care da aroma berii. Se folosesc 4 tipuri de malt, clasificate in functie de tipul de prajire. De exemplu, maltul caramel, care are o prajire medie, da berii un gust mai cremos. Am fost invitati sa gustam din tipurile de orz prezentate.


Totul se face in cadrul fabricii, chiar si macinarea orzului. Cantitatea de orz macinata odata in cadrul fabricii este aceea care se foloseste la un singur proces de fabricatie (atat cat este nevoie pentru o fierbere).

Maltul astfel pregatit ajunge in camera de plamadire, unde sta cateva ore bune la o temperatura de aprox 45 grade. Dupa terminarea acestui proces, amestecul se filtreaza, iar pentru bere se foloseste mustul obtinut. Borhotul este folosit pentru animale.

Dupa filtrare, in must se adauga hameiul (in cantitati diferite in functie de tipul de bere care se produce) si se fierbe totul incet la o temperatura care nu ajunge la 100 grade Celsius. O alta caracteristica a acestei beri este aceea ca nu este pasteurizata. Din acest motiv, termenul de garantie nu este foarte mare, iar la cele trei tipuri de bere nefiltrata, termenul de garantie este si mai mic.

Dupa fierbere se adaua drojdia si se lasa totul la fermentata. Cantitatea de drojdie adaugata, ca si tipul de fermenatare este dierit in functie de tipul de bere obtinut.

Dupa perioada de fermentare, urmeaza filtrarea si imbutelierea.

Intreaga vizita dureaza doua ore si s-a incheiat cu un mic ospat. Noi am servit un platou rece secuiesc. Alti au ales oferta cu ciolan in crusta de paine facut la cuptor cu sos de usturoi si hrean.



A fost o experienta placuta, frumoasa, in cadrul careia am aflat numeroase informatii interesante.





Niciun comentariu: