marți, 17 septembrie 2024

George Bacovia

 Casa memoriala “George Bacovia”

Astazi se implinesc 143 de ani de la nasterea poetului George Bacovia, unul dintre cei mai importanti poeti moderni. Acesta s-a nascut la Bacau, in anul 1881, fiind al cincilea dintre cei noua copii ai lui Dimitrie si Zoia Vasiliu. Tatal lui Bacovia era comerciant, iar mama casnica. Copilaria si tineretea si-a petrecut-o la Bacau. In anul 1928, la varsta de 47 de ani se casatoreste cu Agatha Grigorescu, iar in anul 1933 se stabileste definitiv la Bucuresti.

Agatha Grigorescu s-a nascut la Mizil in anul 1885, fiind fiica lui Serban si Maria Grigorescu. Ramasa orfana de mama de la nastere, a fost crescuta de o matusa.

Cea care i-a unit a fost dragostea pentru poezie, Agatha fiind ea insasi poeta. Spre deosebire de George Bacovia, care avea o fire ursuza si bolnavicioasa, era retras si inchis in lumea lui, Agatha Bacovia era o fire ambitioasa, energica si foarte practica. Desi casatoria celor doi a uimit lumea la vremea respectiva (Agatha fiind mai mica cu 14 ani decat poetul) s-a dovedit ca aceasta a fost bazata pe respect si loialitate. Agatha a fost cea care a avut grija de poet pana la sfarsitul vietii acestuia, dar si cea care s-a zbatut ca opera sa fie valorificata. Pe peretele din prima camera de la casa din Bacau se afla un ceas oprit la ora 8.10, ora la care poetul a murit. La casa din Bucuresti, Agatha insasi a oprit ceasul, pentru ca aceasta ora sa ramana in memoria tuturor.

Aceste informatii, alaturi de multe altele, le-am aflat cand am vizitat casa poetului din Bacau. In perioada comunista casa a trecut in patrimoniul statului si aici locuiau mai multe familii. Dupa moartea poetului, sotia sa Agatha a facut numeroase demersuri pentru transformarea ei in muzeu reusind, foarte greu acest lucru in anul 1971.


 







6 comentarii:

copilarim spunea...

Woooow emotionant. Mi s-a facut pielea de gaina.
Poezia mea preferata de la el (apropo am avut plumb la BAC si chiar m-am bucurat, imi placeau poeziile pentru ca puteam sa imi alcatuiesc comentariu din versuri - ceea ce vreau sa zic este ca eu nu am putut retine comentarii si efectiv il alcatuiam simtind poezia si raportandu-ma la chestiunile de baza ce erau cerute deobicei). a fost Liceu cimitir al tineretii mele. Total adevarata. Desi, la facultate a fost si mai rau :)))) Cred ca daca avea o poezie Facultate purgatoriu sufletului..... sau ceva de gen :))
Pup cu drag. Iti multumesc pentru acest articol.

Marisa Cavaleiro spunea...

Thank you for introducing us to these two poets I didn't know. I enjoyed visiting the home of such magnificent poets!
I saw in your profile that we have things in common, I'm also an economist and I like cross-stitch embroidery, but I like all kinds of handicrafts! Crochet, painting, etc.

CARMEN spunea...

Wow ce frumooooos! Cat ma bucura articolul acesta, wow! Multumim pentru minunata vizita la Bacovia! Nu am fost niciodata in Bacau, dar imi place mult Bacovia!

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Rux.🤗🤗
Din ce am aflat de la doamna muzeograf, fiecare poezie a fost scrisă în urma unei emoții trăite de el. Astfel, "Amurg violet" a apărut după ce a petrecut o noapte în biserica, pentru că paracliserul a uitat că poetul este in clopotniță și a încuiat biserica.
Te îmbrățișez.🤗❤️

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Carmen!
Poezia bacoviana mi s-a părut întotdeauna puțin cam tristă. Însă, acum, după ce am vizitat casa din Bacău și după o oră (poate și mai mult) in care am ascultat povestea vieții lui spusa cu multa pasiune de doamna muzeograf, altfel îi înțeleg poezia.
O seara frumoasa!❤️🤗

din casuta noastra spunea...

Welcome to my blog, I hope you find Many interesting things, considering that we have so many common passions.
I recently discovered your blog at "Copilarim" and I liked your posts.
I am waiting for you with love.❤️🤗