joi, 16 noiembrie 2023

SIRAGUL DE METANII

 Pentru rugaciunile Sfantului Apostol SI Evanghelist Matei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SIRAGUL DE METANII: MITRALIERA IMPOTRIVA DIAVOLULUI

 -Gheronda, ce insemnatate are siragul de metanii?

-Siragul de metanii este o mostenire, o binecuvantare, pe care ne-au lasat-o Sfintii nostri Parinti. Chiar si numai pentru faptul ca este o mostenire de la Sfintii Parinti, ii da o mare valoare. Vezi, unuia i-a lasat bunciul sau mostenire un lucru neinsemnat, pe care il pastreaza ca pe un talisman. Cu cat mai mult siragul de metanii, pe care ni l-au lasat mostenire Sfintii Parinti!

          Mai demult, cand nu existau ceasuri, monahii masurau vremea de rugaciune cu siragul de metanii, dar nodurile siragului erau simple. Odata, un pustnic, care facea multa nevointa, multe metani, etc., a fost necajit de diavolul, care ii desfacea nodurile de la siragul lui de metanii. A facut, sarmanul, metanii intr-una, pana ce a cazut frant, deoarece nu putea sa le numere, de vreme ce diavolul ii desfacea mereu nodurile. Atunci i s-a aratat Ingerul Domnului si l-a invatat cum sa impleteasca nodurile, astfel incat fiecare nod sa inchipuiasca noua cruci. Dupa aceeea diavolul, care se cutremura de Cruce, nu a mai putut sa le desfaca. Astfel, fiecare nod al siragului de metanii are noua cruci, care simbolizeaza cele noua cete ingeresti.

-Gheronda, ce inseamna treizeci si trei, cincizeci, o suta si trei sute de noduri pe care le au siragurile de metanii?

-Numai numarul treizeci si trei este simbolic. El simbolizeaza cei treizeci si trei de ani pe care i-a trait Hristos pe pamant. Celelalte numere ne ajuta numai sa numaram metaniile pe care le facem sau de cate ori rostim rugaciunea.

          Exista masini care au o sfoara cu un maner la capat si, atunci cand vrei s-o pornesti, tragi de cateva ori de sfoara cu putere, pana ce i se dezgheata uleiurile. La fel este siragul de metanii. Este sfoara cu care tragem o data, de doua, de trei, de zece ori pana ce se dezgheata uleiurile duhovnicesti si porneste masina duhovniceasca a rugaciunii neincetate. Iar dupa aceasta inima lucreaza singura rugaciunea. Dar si atunci cand inima a pornit in lucrarea rugaciunii, nu trebuie sa lasam siragul de metanii, pentru ca sa nu fie si altii indemati sa-l lase, cand inca nu a pornit inima lor sa lucreze rugaciunea.

-Gheronda, atunci cand tin siragul de metanii in mana si rostesc Rugaciunea mecanic, nu cumva exista primejdia de a placea oamenilor?

-Daca rostesti Rugaciunea la exterior, pentru a placea oamenilor, chiar daca ai face bataturi la maini, la nimic nu-ti va folosi. Iti va aduce numai oboseala si simtamantul fals ca, chipurile, te indeletnicesti cu Rugaciunea mintii.

-Gheronda, eu nu m-am obisnuit sa tin siragul de metanii in mana.

--Sa tii siragul de metanii in mana ca sa nu uiti rugaciunea, care trebuie sa lucreze launtric, in inima. Atunci cand iesi din chilie, sa nu uiti ca vrajmasul este gata de atac. De aceea, sa fii ca un brav ostas care, iesind din adapost, are totdeauna in mana mitraliera. Siragul de metanii are mare putere. El este arma monahului, iar nodurile lui sunt glonatele care “tum-tum-tum” ii secera pe demoni.

.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

4 comentarii:

Daniela spunea...

Ce frumos explică, părintele. Limpede și pe înțelesul tuturor.
Mulțumesc Ioana, pentru aceste cuvinte pline de înțelepciune pe care le aduci aici!

din casuta noastra spunea...

Cu mare drag Daniela!❤️❤️ Și mie îmi merg la suflet povețele părintelui.

Andreea Napirlica spunea...

La mulți ani, Mateiaș!

din casuta noastra spunea...

Mulțumesc frumos Andreea!❤️❤️