marți, 28 noiembrie 2023

METANII (I)

 Pentru rugaciunile Sfantului Cuvios Mucenic Stefan cel Nou si ale Sfantului Mucenic Iriharh, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 METANIILE AJUTA MAI MULT DECAT TOATE CELELALTE NEVOINTE DUHOVNICESTI

 -Gheronda, va doare trupul?

-Nu, pentru ca fac…. gimnastica duhovniceasca.

-Adica?

-Metanii, binecuvantato! Vezi, mirenii au gimnastica suedeza, iar monahii metaniile. Mirenii, prin gimnastica, isi fac trupurile sanatoase, iar monahii, prin metanii, isi fac si sufletele si trupurile mai sanatoase. Sarmanii mireni nu stiu cat ajuta metaniile, nu numai la sanatatea sufletului, ci si la cea a trupului. Fac bine la incheieturi, inlatura fragilitatea, fac sa dispara burtile nefiresti, imprastie liniste si dau noblete. Odata cu acestea, metaniile dau omului posibilitatea sa urce la inaltimile duhovnicesti ale virtutilor, dar si pe inaltimile muntilor cu multa usurinta, fara sa gafaie.

          Metaniile sunt absolut necesare si pentru cel tanar, si pentru cel in varsta; si pentru cel care are razboi trupesc, si pentru cel usurat de acest razboi. Cel care are o constitutie fizica puternica trebuie sa faca mai multe metanii decat unul bolnavicios, asa cum si o masina puternica lucreaza mai mult. Metaniile ii ajuta mai ales pe tineri ca sa-si supuna trupul. De aceea totdeauna le spun tinerilor: “Sa faceti cat de multe metanii puteti, atat pentru voi insiva, cat si pentru cei bolnavi sau batrani, care nu mai pot face”.

          Metaniile inseamna rugaciune, dar in acelasi timp sunt si asceza si ajuta mai mult decat toate celelalte nevointe duhovnicesti. In afara de faptul ca ne pornesc motorul nostru duhovnicesc pentru rugaciune, ele aduc si multe alte bunatati. Prima dintre ele este ca ne inchinam lui Dumnezeu si-I cerem cu smerenie mila Sa. A doua bunatate este ca, prin metanii, se smereste trupul salbatic si se face linistit si nepatimas. Iar a treia este ca metaniile ne daruiesc si sanatatea trupeasca, aducandu-i astfel omului indoita sanatate.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

Niciun comentariu: