vineri, 24 noiembrie 2023

PILDA

 Pentru rugaciunile Sfantilor Sfintiti Mucenici Clement, episcopul Romei si Petru, episcopul Alexandriei, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!

 PARTICIPAREA LA SFANTA LITURGHIE

            Crestinii din vremea Apostolilor participau la Sfanta Liturghie nu numai duminica si sarbatoarea, ci in toate zilele. Iata ce ne spune Sfanta Scriptura: “Si in fiecare zi ei staruiau intr-un cuget in templu” (Faptele Apostolilor 11, 46).

            Ne emotioneaza adanc, pana la lacrimi, cand citim despre credinta si evlavia cu care se adunau crestinii zilnic la Sfanta Liturghie in vremea aceea. Orice munca era subordonata datoriei de a fi prezent la slujbele religioase, datorie pe care o indeplineau cu nespusa placere. Nu putea sa-i retina acasa nici frigul, nici foamea, nici departarea, nici greutatea drumului, nici munca zilnica si nici alte pericole mai mari. Atat de puternica era evlavia lor, incat la Sfarsitul Sfintei Liturghii, preotul trebuia sa strige cu glas puternic:

-Fratilor, cu pace sa iesim; Sfanta Slujba s-a terminat. Mergeti in pace, caci v-ati indeplinit datoria. Dumnezeu este multumit de credinta si evlavia voastra; rugaciunile voastre au ajuns inaintea tronului Sau. Insusi Mantuitorul Hristos le-a prezentat Tatalui Ceresc. Mergeti in pace!

            Cat de emotionant si demn de urmat este zelul crestinilor de atunci, pentru crestinii de astazi, care, din nefericire, multi au fata de Sfanta Liturghie o atitudine indiferenta si neglijenta.

            Dupa cum, odinioara, preotul, dupa Sfanta Liturghie, trebuia sa zica tuturor: “Cu pace sa iesim”, astazi ar trebui sa strige: “Cu pace veniti ca sa putem oficia Sfanta Liturghie”.

            Crestinii de demult nu mai voiau sa plece din biserica de dragul slujbei, iar astazi crestinii vor sa plece cat mai repede din Biserica de dragul lumii din afara cu placerile ei amagitoare.

            Se spune, din vechime, ca sfarsitul lumii va fi atunci cand pe pamant nu se va mai savarsi Sfanta Liturghie.

 

(Istorioare moral-religioase)

Niciun comentariu: