joi, 30 noiembrie 2023

METANII (III)


 Pentru rugaciunile Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, ale Sfantului Ierarh Andrei Saguna si ale Sfantului Ierarh Frumentie, episcopul Etiopiei, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 “NEVOITORUL UNELTESTE CHIPURI (DE NEVOINTA)”

 -Gheronda, vad ca odata cu trecerea anilor mi se imputineaza puterile si nu mai pot face multe metanii.

-Este firesc ca, odata cu inaintarea in varsta, puterile trupesti sa se micsoreze incet-incet. Continua-ti nevointa cu marinimie si, cand nu vei mai putea face metanii, sa le inlocuiesti cu inchinaciuni sau cu “Doamne Iisuse”. Nu trebuie sa faci toate metaniile odata. Fa la inceput un sirag de o suta de “Doamne Iisuse” si apoi fa cinci metanii. Modul acesta de a le alterna este odihnitor, dar si folositor. Daca vei spune cuiva sa faca cincizeci de metanii, iti va raspunde:”Aa, cum sa fac atat de multe metanii?”. Insa daca le faci putin cate putin, este mult mai usor.

-Gheronda, zilele acestea m-au durut tare oasele si mijlocul.

-Daca vei face cateva metanii te vor ajuta.

-Si atunci cand ma doare ceva, Gheronda?

-Singura vei afla ce te ajuta, incercand cate putin. Eu, atunci cand am probleme cu mijlocul, nu randuiesc cate metanii fac, ci fac pana ce se aprinde….. lumina rosie. Atunci ma opresc, dar peste putin timp ma apuc din nou de metanii, pana se aprinde iarasi lumina rosie. Imi amintesc ca Parintele Tihon, cand imbatranise si nu se mai putea ridica atunci cand se pleca sa faca metanii, lega o funie groasa de tavan si se tragea cu ea ca sa se ridice. In felul acesta a continuat sa faca metanii si sa se inchine lui Dumnezeu cu evlavie aproape pana in ultimele zile ale vietii sale. “Nevoitorul, spune Sfantul Isaac, unelteste chipuri (de nevointa)”.

. 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

Niciun comentariu: