luni, 13 noiembrie 2023

DESPRE RUGACIUNE

 Pentru rugaciunile Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului si ale mamei sale, Sfanta Antuza, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 SA NU INCEPEM DISCUTIE CU DIAVOLUL

 -Gheronda, desi simt nevoia sa vorbesc cu Dumnezeu, totusi nu pot sa ma rog.

-Daca simti nevoia sa vorbesti cu Dumnezeu, nu inteleg de ce nu poti sa te rogi. Poate sa fie si de la cel viclean. Ispititorul pune totdeauna piedici, pentru ca omul sa nu se poata ruga.

-Gheronda, in vremea rugaciunii ma preooucpa griji pentru diferite treburi.

-Sa spui: ”La asta ma voi gandi mai tarziu…” si sa continui sa te rogi.

-Mai mult ma mahnesc, Gheronda, pentru ca de cele mai multe ori ma gandesc la lucruri lipsite de importanta.

-Tocmai de aceea sa le lasi pentru mai tarziu, deoarece, daca vei intrerupe rugaciunea si te vei indeletnici cu ele, ispititorul le va lasa deoparte pe cele lipsite de importanta si-ti va aduce in minte probleme esentiale, ca sa incetezi cu desavarsire rugaciunea. Trebuie sa ne punem pe noi insine la punct. Pentru ca stii ce face tangalachi? Mirenilor le aduce ganduri murdare si astfel isi dau seama indata. Oamenilor duhovnicesti insa le aduce diferite neghiobii si nu-si mai dau seama. Acest lucru este mai primejdios, pentru ca ei cred ca merg bine, deoarece nu au ganduri murdare, si astfel nici nu se smeresc, iar mintea lor umbla incolo si-ncoace si inima le ramane piatra.

-Gheronda, uneori in vremea rugaciunii imi vine o idee, aflu rezolvarea unei probleme care dupa aceea se dovedeste a fi gresita.

-Diavolul este viclean. Stie ca, daca in vremea rugaciunii iti va aduce un gand necurat, il vei alunga cat colo. De aceea iti aduce solutii la vreo problema de-a ta, ca tu sa spui: ”De vreme ce mi-a venit in vremea rugaciunii, inseamna ca este insuflare de sus”. Daca diavolul ti-ar vrea binele, ti-ar aduce in minte rezolvarea in alta vreme, si nu in timpul rugaciunii. Intra insa “intermediar” si te invita la discutie. De aceea sa nu-i dai nici o importanta. Sa spui: ”Iti multumesc pentru interesul pe care mi-l arati, insa nu am nevoie de el”. Vezi, merge cu viclesug sa-l insele cu ganduri duhovnicesti pe omul duhovnicesc, incat “rugaciunea lui, asa cum spune David, sa se faca intru pacat”.

-Gheronda, in vremea rugaciunii imi vin in minte ganduri si imagini urate.

-Aceasta este lucrarea diavolului ca sa te zapaceasca. Mai ales cand esti obosita trupeste si nu prea ai dormit, tangalachi afla un moment cand te afli intre somn si veghe si-ti prezinta imagini urate, ca sa-ti spuna dupa aceea ca sunt ale tale si sa te arunce in deznadejde. Sa nu le dai importanta. Sa spui: ”Doamne miluieste” si sa te gandesti la Hristos, la Maica Domnului, la Ingeri, ca sa te aduni in rugaciune. Astfel vei face diversiune diavolului.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

Niciun comentariu: