sâmbătă, 18 noiembrie 2023

DESPRE CANOANELE MAICII DOMNULUI

 Pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici Platon, Roman si Zaheu, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

CANOANELE MAICII DOMNULUI AJUTA MULT LA RUGACIUNE

-Gheronda, cum ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?

-Sa citesti in fiecare zi Canoanele ei. Ele te vor ajuta foarte mult s-o iubesti pe Maica Domnului. Sa vezi dupa aceea ce va face Maica Domnului! Iti va da multa mangaiere.

-Gheronda, Maica Stareta mi-a spus ca am trebuinta de trezire. Ce imi poate aprinde din nou ravna?

-Sa citesti in fiecare zi un canon din Canoanele Maicii Domnului si vei vedea ca vei dobandi noblete. Fa aceasta ca un canon. Daca nu poti sa citesti un canon intreg, sa citesti primul tropar de la fiecare cantare si podobiile care se afla la sfarsitul canonului.

-Gheronda, ca sa ma ajut in rugaciune, pot sa-mi randuiesc o perioada de timp in care sa ma rog si sa nu ma opresc pana ce nu trece acel timp?

-In aceasta perioada poti rosti Rugaciunea lui Iisus, dar sa faci intre timp si un Paraclis sau sa citesti Canoanele Maicii Domnului.

-Gheronda, cand sa citesc Canoanele Maicii Domnului, seara sau dimineata?

-Este mai bine sa-l citesti dimineata, astfel incat ceea ce ai citit sa-ti staruie in minte toata ziua. Si cand esti la ascultare poti sa intrerupi putin lucrul si sa citesti un canon din Canoanele Maicii Domnului.

          Canoanele Maicii Domnului ajuta foarte mult. Incalzeste inima, misca sufleteste. Imi aduc aminte de Ieromonahul Chiril, egumenul Manastirii Cutlumus. Acesta, atunci cand citea Canoanele Maicii Domnului, nu se putea opri din suspine si lacrimi. Chiar si o singura noima din Canoanele Maicii Domnului iti poate schimba sufletul.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

 

Niciun comentariu: