luni, 27 noiembrie 2023

PSALMODIA

 Pentru rugaciunile Sfantului mare Mucenic Iacob Persul si ale Sfintilor Cuviosi Natanael si Pinufrie, Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

 PSALMODIA INDULCESTE SI LINISTESTE SUFLETUL

 -Gheronda, desi am inteles cat de mult ajuta rugaciunea “Doamne Iisuse”, totusi nu o pot rosti neincetat.

-Cand iti vine greu sa rostesti Rugaciunea, sa psalmodiezi incet. Si psalmodia este o rugaciune. Psalmodia aduce in inima o linistire, o indulceste si o incalzeste cu duhovnicestile ei calorii. Astfel se creeaza cele mai bune conditii pentru rostirea cu ravna a rugaciunii. Pentru mine, butoanele pe care apas ca sa mearga viata duhonviceasca sunt: studiu putin, insa care sa te trezeasca, rugaciunea “Doamne Iisuse”, metaniile, psalmodia.

-Gheronda, cand fac un lucru de mana nu ma rog, desi am liniste.

-Straduieste-te cat poti ca in paralel cu lucrul de mana pe care il faci, sa ai ca rucodelie si Rugaciunea si psalmodia linistita. Acum, pentru o perioada, sa rostesti Rugaciunea, iar in celelalte doua treimi cat lucrezi, sa canti diferite tropare care te misca sufleteste. Cu rugaciunea si psalmodia linistita pastrezi dumnezeiescul Har inlauntrul tau.

-Gheronda, cand sunt mahnita, ma port cu asprime cu surorile. Dar pentru purtarea mea urata ma cuprinde o mahnire si mai mare.

-Psalmodia linistita te va ajuta mult. Sa psalmodiezi mereu incet atat in chilia ta, cat si la ascultare. Chiar si pe animalele salbatice le linisteste, cu atat mai mult pe om. Vezi, leul, lupul, atunci cand aud o psalmodie, stau linistiti ca mieluseii si asculta. Nu spun ca tu esti salbatica, ci ca tanghalachi exploateaza mahnirea ta si te face sa te porti urat. De aceea, daca psalmodiezi incet, vei simti o dulceata in inima si le vei vedea pe surori cu alti ochi, cu dragoste.

-Gheronda, cand ma inabusa gandurile nu pot nici sa citesc, nici sa ma rog.

-Nu poti nici sa canti ceva incet? In aceste cazuri, atunci cand psalmodiaza cineva, seamana cu taranul pe arsita, care are de secerat un ogor inabusit de spini, cu spicele culcate la pamant. Incepe, bietul taran, sa cante in timp ce secera. Si uite asa, cu cantarea uita si de el si de caldura si sfarseste seceratul cu bucurie. Se foloseste si din roadele putinei recolte, si simte apoi si odihna.

-Gheronda, uneori simt inlauntrul meu o greutate. Este de la ispititor?

-Stii ce sa faci? Cand simti inlauntrul tau aceasta greutate, sa nu-i dai nici o importanta, ci sa spui:”Amaratu-s-a iadul, ca s-a amarat” si sa psalmodiezi incet. Sfantul Ioan Scararul spune ca psalmodia este pentru monah arma care alunga mahnirea. Si eu, tuturor celor care trec prin incercari si sunt mahniti, le spun sa cante diferite tropare.

-Gheronda, uneori imi vine cu insistenta un gand urat. Cum sa-l alung?

-Sa canti un Axion (“Cuvine-se cu adevarat”) si vei vedea ca tangalachi isi va strange calabalacul si va pleca. Psalmodia este dispretuirea diavolului.

 

(Cuviosul Paisie Aghioritul – Despre rugaciune)

 

Niciun comentariu: